Obeležen dan OŠ „Vuk Karadžić“: „Obrazovanje i vaspitanje dece temelj naše budućnosti“

Osnovna škola Vuk Karadžić iz Zvečana, proslavila je danas svoj dan. U Domu kulture „Trepča“ organizovana je priredba, predstava, recitacija uz muzičku sekciju đaka ove obrazovne ustanove osnovane 1914. godine.

Proslavi je prisustvovalo stotinak ljudi, među kojima su zamenik rektora Prizrenske Bogoslovije jeromonah Isidor, direktorica OŠ Vuk Karadžić Slađana Fićović, načelnik kosovsko-mitrovačkog okruga Vučina Janković i predsednik Privremenog organa opštine Zvečan, Ivan Todosijević.

Načelnici školske uprave Ljiljani Aksentijević, jeromonahu Isidoru i Todosijeviću ovom prilikom su uručene zahvalnice koje im je predala direktorica škole. Zahvalnice su i dobili i načelnik školske uprave Ivan Zaporožac, kao i gradonačelnik Zvečana Dragiša Milović.

Događaj je otvorila Fićović koja je čestitala Dan škole svim učenicima, nastavnicima i prisutnim.

„Pred nama su izazovi koje ne kreiramo mi, ali pred nama je i konstantna borba za obrazovanje i vaspitanje mladih, a mladi su naša snaga i naša nada“, poručila je.

Kaže da su mnogi đaci ove škole u svojim profesijama postali odlični i da su postigli najbolje rezultate.

„U nadi da ćemo i ovu školsku godinu pamtiti po uspesima i dobroj saradnji, neka škola i u ovoj godini bude mesto gde se takmiče znanje, posvećenost, ljubav i iskustvo“, dodala je Fićović.

Kazala je da joj je posebno drago zbog toga što ovoj proslavi prisustvuju gosti iz Prizrenske Bogoslovije, odnosno učenici ove škole koji su takođe učestvovali i u priredbi.

Potom se publici obratio jeromonah Isidor. Zahvalio se nastavnicima i učenicima na zahvalnici koju je dobio, ali i poručio da obrazovanje i vaspitanje dece nisu nimalo lak posao.

„I toga su svesni oni koji se tim poslom bave, ali koliko god je to bogat, lep i plemenit posao, toliko je i odgovoran jer je obrazovanje i vaspitanje dece temelj naše budućnosti i onoga ko ćemo mi biti sutra“.

Nastavnike je posavetovao da bez obzira na sve probleme sa kojima se suočavaju u radu „nikada ne klonu“:

„Nego da uvek pred sobom imaju ideju da su oni ti koji nastavljaju dela prosvetitelja Svetoga Save, a zatim i velikog broja onih koji su sebe utkali u to da smo mi danas ovde“, dodao je jeromonah.

Učenicima je, sa druge strane, poručio da se trude da upiju i uče sve, a pre svega o životu.

„Trudite se da pre svega budete dobri, pošteni i čestiti, a uz to, ako možete da budete dobri đaci, to je izuzetno dobro“, poručio je jeromonah Isidor koji je ispraćen aplauzom prisutnih.

Osnovna škola Vuk Karadžić u Zvečanu počela je sa radom 1914. godine, a dobila je naziv po reformatoru srpskog jezika Vuku Stefanoviću Karadžiću. Pored matične škole, nastava se odvija i u izdvojenom odeljenju u Grabovcu. Školu pohađa oko 750 učenika.

Proslava dana škole bila je humanitarnog karaktera. U sali je postavljena u koju su prisutni mogli da daju dobrotvorni prilog za lečenje male Sofije Karadžić iz Parteša koja boluje od leukemije.

Za transplantaciju koštane srži, lečenje, kontrole, kao i putne i troškove smeštaja potrebno je 24.561.600,00 dinara.

Sofiji možete pomoći slanjem SMS poruke 1368 NA 3030. Cena jedne poruke je 200 dinara. Takođe, moguće su direktne uplate na račune:

Dinarski račun: 160-6000001468245-84
Devizni račun: 160-6000001468413-65
IBAN: RS35160600000146841365
SWIFT / BIC: DBDBRSBGPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.