Obeležen Dan Aškalija na Kosovu, Redžepi i Jevtić uputili čestitke

Foto: KoSSev
Foto: KoSSev

Ministarka administracije i lokalne samouprave u kosovskoj vladi, Emilija Redžepi, je povodom Dana Aškalija, svim pripadnicima aškalijske zajednice uputila čestitku.

„Svim pripadnicima želim da ovaj praznik provedu u zdravlju, sreći i blagostanju i da dalje kao i do sada rade na očuvanju svog identiteta i suživota sa drugim zajednicama na Kosovu, negujući svoju kulturu, tradiciju, običaje i jezik”, navedeno je u čestitki.

Poziva predstavnike centralnih i lokalnih institucija da sa većim zalaganjem pristupaju potrebama i problemima aškalijske zajednice radi poboljšanja njihovog položaja u kosovskom društvu.

Jevtić čestitao Dan Aškalija

I ministar za zajednice i povratak u kosovskoj vladi, Dalibor Jevtić, čestitao je Dan Aškalija.

“Poštovani pripadnici aškalijskog naroda, vaš narod je podjednako važan kao i svi narodi na Кosovu, pa će upravo zbog toga Ministarstvo za zajednice i povratak na čijem sam ja čelu, iznalaziti načine da ravnopravno pomažemo Aškalije kao i ostale nevećinske narode”, stoji u čestitki ministra Jevtića.

Kurti: Želimo da pomažemo zajednicama, posebno Aškalijama

Kosovski premijer Aljbin Kurti je na koktelu upriličenom povodom Dana Aškalija napomenuo da se ne sme nastaviti sa praksom koju su imale prethodne vlade “kada se jednoj zajednici daje na hiljade evra, bez prethodno objavljenog javnog poziva”, javlja RTK2.

„Dakle, mi želimo da pomognemo, da sarađujemo i pomažemo zajednicama, posebno Aškalijama, ali ne možemo da kršimo procedure, ne možemo dati 10 hiljada ili 12 hiljada evra po dogovoru i bez javnog poziva. Potrebno je određeno vreme za realizaciju toga, Vlada funkcioniše tek 9 dana“, rekao je kosovski premijer, prenosi RTK2.

Aškalije se pored Roma i Egipćana smatraju najugroženijim manjinskim zajednicama na Balkanu. U kosovskoj skupštini Aškalije, Romi i Egipćani, kao manjinske zajednice trenutno imaju četiri poslanika.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.