OAK traži recipročne mere za makedonske proizvode na Kosovu

Izvor: Koha (Tekst je izvorno preveden sa albanskog)

Kosovska komora za poslovanje (OAK) u saopštenju za medije navodi da je došlo vreme da Kosovo počne sa recipročnim merama protiv Makedonije i drugih susednih zemalja koje postavljaju prepreke za preduzeća sa Kosova.

"OAK je pisala svim državnim institucijama kako bi iskoristila sva pravna sredstva da ostvari prava kosovskih preduzeća kako bi plasirali svoje proizvode na makedonsko tržište. OAK obaveštava javnost o svim preprekama koje su postavljene za proizvođače od strane susednih zemalja i nemaru Vlade da zaštiti njihove interese," navodi se u saopštenju OAK-a.

Prema podacima OAK-a, susedna država Makedonija, iako članica CEFTA-e, čiji je deo i Kosovo, uvek  primenjuje različite oblike necarinskih barijera kako bi osujetila pokušaj izvoza robe sa Kosova u Makedoniju.

"U ovom konkretnom slučaju radi se o zaustavljanju proizvoda životinjskog porekla, koji se ne šalju inspekciji, ili se ne licenciraju kosovske kompanije za izvoz u Makedoniju, a na suprotnoj strani su desetine makedonskih kompanija koje imaju dozvolu za izvoz tih istih proizvoda na Kosovo," stoji u saopštenju.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.