O.Sava sa komandantom KFOR-a: U prekinutom dijalogu i porastu nacionalističke retorike, KFOR ostaje garant mira

FOTO: Komandant KFOR-a juče u Dečanima/ Tviter nalog o.Sava

Novi komandant KFOR-a, italijanski general Franko Federiči sastao se juče u manastiru Visoki Dečani sa igumanom, arhimandritom Savom (Janjićem).

„Bilo je zadovoljstvo da razgovaramo o trenutnoj situaciji. Iskoristio sam priliku da naglasim važnost misije KFOR-a na Kosovu, naročito u zaštiti manastira Dečani“, istakao je arhimandrit nakon ovog susreta objavljujući fotografije na Tviter nalogu.

„Sa skoro zaustavljenim dijalogom između Beograda i Prištine, političkom nestabilnošću i porastom nacionalističke retorike u regionu, uz kovid 19 i ekonomsku krizu, KFOR ostaje značajan garant mira i stabilnosti sve dok politička situacija na Zapadnom Balkanu ne bude bila stabilna“, poručio je o.Sava.

Italijanski general-major Franko Federiči 25. je komandant KFOR-a, a dužnost je preuzeo sredinom novembra od takođe italijanskog general-majora, Mikele Risija.

Italijanski vojnici manastir Visoki Dečani čuvaju ponovo od avgusta. Oni su zamenili poljske vojnike usred tenzija oko izgradnje puta Dečane-Plav i to samo dan nakon što je gradonačelnik Dečana, Baškim (Bashkim) Ramosaj, u svom pismu kosovskoj vladi tada, između ostalog, predložio da vojnike KFOR-a u čuvanju manastira zameni Kosovska policija.

Manastir i tokom svoje najnovije istorije od ’99 neguje posebno prijateljske odnose sa italijanskim pripadnicima KFOR-a koji čuvaju manastir, kao i sa zvaničnicima i intelektualcima iz ove zemlje.

Visoki Dečani su pod zaštitom UNESCO-a od 2005. godine, a nalaze se pod jakom zaštitom KFOR-a od ’99. Manastir je bio meta četiri oružana napada – dva minobacačka 2000. i 2004, te napada zoljom 2007, i pokušaja terorističkog napada.

Manastir je juče posetio i vladika budimljansko nikšićki Joanikije, koji je i administrator Mitropolije crnogorsko-primorske,, a na svom putu za Pećku Patrijaršiju. Crnogorski mitropolit je i egzarh Pećkog trona.

 Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.