O ROSU, Srpskoj, ZSO: Dogovor, farsa, smanji sirotinju da ne ide na kazan…

"Farsa na delu"; "Deo predstave"; "Sve je farsa SNS"; "To su trebali da urade kada je ubijen Oliver Ivanović"; "Nije trebalo ni da ulaze"; "Nisu ni izašli" – navode pojedini građani u svojim odgovorima na pitanje "Da li podržavate odluku Srpske liste da izađe iz Vlade Kosova?" Od 465 ispitanika njih 26 odsto odlučilo se za sopstveni komentar. Odluku je podržalo 53%, protiv – 21%. U najnovijoj anketi Kosovo Sever portala pitali smo građane šta misle o nedavnoj seriji događaja kojima su dodatno posle atentata na Olivera Ivanovića podignute nove tenzije – upad ROSU jedinica u Mitrovički dvor, hapšenje visokog srpskog zvaničnika Marka Đurića i pred kolegama i pred najvišim predstavnicima kosovske vlade i opštinskih rukovodstava, a srpske nacionalnosti i to uz upotrebu sile. Na ulici smo sa građanima razgovarali o tome da li će ZSO da bude formirana nakon najnovijeg roka od tri i po meseca. 

U online anketi preovlađuju negativni komentari prema Srpskoj listi:

Stavovi građana u tonskoj anketi bili su podeljeni. Ipak, preovlađuje stav da ZSO neće da bude formirana u najnovijem roku. Poslušajte anketu 

"Biće formirana i pre toga"; "Hoće more, kako neće. Odmah će sutra" – bili su neki od odgovora.

Sa druge strane:

"Ne, ne verujem. Mislim da svima odgovara da se to prolongira."

"Verujte, slabo znam politiku. Ne bih rekao, čisto sumnjam. Sve zavisi od Prištine, ako se desi po Briselskom sporazumu oko nadležnosti – ne verujem da će Priština to da dozvoli. Danas imaju takva prava, sad ne znam. Ne bavim se politikom. To je moje lično mišljenje."

"Ne verujem, do sad bi već trebala da bude formirana. Pet godina, a što bi sada za tri meseca?"

"Neće biti nikad. Nikad, a može im se i zato neće. Ko je gledao intervju, video je da dobro kaže čovek – ja nemam spoljnu politiku, ja slušam i izvršavam. Zbog toga smo zaratili 1999., isti … smo sada, u istoj situaciji. Nikad. Pametnom čoveku to odavno je…"

"Ja da ti kažem k'o poslanik. Evo ja da ti kažem, ja sam službenik zavoda bila tolike godine – to neće da bude. Srpske opštine – to neće Albanci da dozvole."

"Oni su marionete sine, marionete su, u tuđim rukama, nažalost. Bili smo prijatelji i komšije i mešovitih brakova je bilo, ali vidite jedna budala šta napravi? A za opštinu? Daj Bože. Je li vidite šta uradiše onome, Marku Đuriću? Kukavac. I on ima porodicu. I možda je njemu milo, a možda i nije da dođe ovde, ali kada ga drugi tera, šta će? Mora da obavi svoj zadatak. I da gubi glavu za jednu … opštinu? Pa osnovaće se, ništa na brzinu nema, apsolutno. Sve što se na brzinu odradilo, nekom se o glavu obija. Natenane, polako, jeste dvadeset godina prošlo. Kuća se ne gradi od krova, nego od temelja. Polako, polako, cigla po cigla, ali, ipak, znaš da je tvoja, a ovo više ne znaš, ne znaš ni gde si, ni šta si," bio je takođe jedan od odgovora.

Ista sagovornica navela je i da bi pre, kako je rekla, "opštine" trebalo da se reše druga pitanja:

"Ja sam penzioner Telekoma, evo šta uradiše od moje firme. Koja MTS? Tu je glavni odavde, sa južne strane. Ne možeš vezu jednu normalnu da uspostaviš, a ne opštine. Biju se oko opštine. Daj smanji sirotinju, da ne ide na kazan da jede bre, daj smanji to. Daj malo međuljudski odnosi da se srede, pa onda opština, opština kao opština neće da propadne. I gotovo. Zdravstvo isto malo, neka se aparati kupe. Ovde je toliki priliv novca, da je u nekoj evropskoj zemlji, Engleskoj, ili Francuskoj, to bi nik'o grad najsavremeniji na svetu, a ovde drp sistem. Ti nagovaraš mene, a ja tebe. Jedan drugog drpamo. E, šta da ti pričam za opštinu? Koja opština bre čoveče? Opština će da se osnuje. Je l' poginuo Oliver i ovaj isto pre 4-5 godina, pa šta bi? Samo da te pitam sine moj, lopov kad je mislio za državu? Nikad. E, pa neće ni sad."

Bilo je i sugrađana koji nisu želeli da daju konkretan odgovor:

"Iskreno da ti kažem, nemam pojma, zato što ne pratim ništa i ne interesuje me."

"Pojma nemam, ja ti radim u policiju, veze ti nemam."

Jedan od sagovornika je odgovorio i sa "ko to zna", a zatim je na objašnjenje novinara da je odgovor dao za portal KoSSev, komentarisao: "Ne dajem izjave za KoSSev."

"Svojim ranijim postupcima kao i odsutnosti političkog angažmana i autoriteta Srpska lista ne uživa nikakav kredibilitet, kako u narodu tako i u Prištini"; "Tamo su samo zbog plate, zbog nje će i da ostanu u vladi, interesi su lični, a ne nacionalni"; "S.L. nije trebalo da dobije poverenje građana a kamoli da učestvuje u Vladi. Ucenama i pretnjama su došli na poziciju da učestvuju u Vladi"; "Da izbrišu naziv Srpska i da stave Beogradska"; "Ne priznajem nikakvu srpsku listu u Vladi Kosova, priznajem samo isključivo regularne institucije Vlade Srbije na severu KiM koje su protivustavno ugašene!"; "Pa kako da podržavam nešto što se nije desilo. Ljudi su i dalje u vladi."

Ipak, to što je Srpska lista, kako je saopštila, izašla iz vlade, ali jeste ostala u parlamentu, 58% njih ocenilo je kao negativno, 21% pozitivno, dok ostali komentarišu – ponovo u dominirajućem negativnom tonu prema Srpskoj listi.

"Neozbiljno, korumpirano i amaterski"; "Farsa"; "Licemerno, ogadili su se narodu"; "Niti su izašli iz vlade, a takođe ni iz parlamenta. Brane samo svoje novčanike. Preči im je lični interes od interesa naroda. Mene lično ne predstavljaju ti nepismeni kadrovi!"

Negativni komentari su i prema akciji ROSU, ali su kritike usmerene prema svim stranama. Na pitanje "Šta mislite o akciji ROSU na Severu" skoro 462 komentara su negativna, a i nekoliko komentara koji sadrže pozitivne reči imaju potencijalno negativan kontekst.

"Sramno"; "Surovo"; "Katastrofa"; "Pokušavaju da osvoje i KM"; "Grubo kršenje ljudskih prava, neljudski i netolerantno ponašanje"; "Prekomerna upotreba sile. Organizovani javni cirkus za medije"; "Dogovor Beograda i Prištine"; "Obična predstava za narod, sve je dogovor"; "Otišli Tači i Vučić u SAD da se dogovore – ja ću da pošaljem ministre, a ti ROSU, pa malo da napravimo kao neke tenzije, ja ću da pošaljem novinare sa RTS-a i Pink-a i ima da zapalimo celu Srbiju (ljude koji gledaju zadrugu, nepismene babe i glupi ljudi)"; "Obeležili su svoju teritoriju i potvrdili čija se reč poštuje na Severu i uz čije dopuštenje se sme na Sever Kosova. Jednom rečju zaokružili državnost koju im je Srpska lista i vlada omogućila Briselskim sporazumom!".

Identični – negativni komentari su i na pitanje šta mislite o hapšenju direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju, Marka Đurića, a među njima dominiraju oni u kojima se navodi da je "iscenirano", "farsa", "predstava" i "dogovor".

"Bilo je režirano, ali nisu baš svi bili upućeni šta će da se desi, uključujući i nesretnog Đurića"; "Loša gluma"; "Kao i sve ranije, dogovor"; "Žao mi je jer je Srbija ponižena kao država, kao i svi Srbi. Plašim se da je sve to bilo izrežirano ali se 'malo' otrglo kontroli. Ko s đavolom tikve sadi…"; "Ono trmšenje od strane ROSU je poniženje za državu Srbiju, poruka Srbima na Kosmetu, a za Kosovo – manifestacija kompleksa niže vrednosti i nesigurnosti u svoju državnost. Kukaju na Slobu devedesetih, a ponašaju se isto kao on"; "Pomešana osećanja. Drago mi je, zaslužio je svojim nepromišljenim, idiotskim izjavama, a sa druge strane poniženje Srbije"; "Žao mi je čoveka, ponižen, kao da je hapšen okoreli kriminalac!"; "Režirano, nego siroma nije znao baš za toliki strah"; "Inscenirano, loša režija. Šteta za narod na Kosovu samo mu ulivaju strah".

Više od 70 odsto se izjasnilo kao visoko obrazovno, a preko 80% su ispitanici sa Kosova, što se poklapa sa profilom ispitanika u dosadašnjim anketama. Međutim, ovog puta upadljiva većina ispitanih su bili muškarci – njih 76%. Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.