O predlogu izbornog zakona u četvrtak

Izvor: (tekst na srpskom originalno preuzet) RTK 2

Predlog izbornog zakona biće na dnevnom redu skupštine u četvrtak, najavio je Arben Gaši, poslanik Demokratskog saveza Kosova i predsednik Odbora za zakonodavstvo, a očekuje se da će na sastanku u ponedeljak, Odbor konačno usaglasiti tekst predloga zakona.

Na sledećoj sednici Skupštine Kosova, trebalo bi da se raspravlja o novom nacrtu izbornog zakona. Srpski poslanici protive se ovom predlogu, koji pravo glasa daje samo državljanima Kosova. Oni su najavili da će glasati protiv, jer ne veruju da će imati moć da ga izmene. 

I početkom ove nedelje je bilo najava da će zakon biti razmatran na plenarnoj sednici. Međutim zbog nesporazuma oko samo jednog člana ovog zakona, poslanica Samoopredeljenja, Aljbuljena Hadžiu, napustila je sastanak. Time je odbor ostao bez kvoruma i prekinuo sednicu. 

Predsednik Odbora za zakonodavstvo, Arben Gaši, uveren je da će u ponedeljak postojati kvorum, da će zakon biti usaglašen, a potom uvršten u dnevni red plenarne sednice.

”U svakom slučaju, Zakon o parlamentarnim izborima će biti predmet diskusije u četvrtak, bez obzira da li će pre toga biti uvršten na dnevni red Predsedništva skupštine,” izjavio je Gaši. 

On je najavio da će nakon usvajanja u odboru, dokument biti dostavljen Predsedništvu skupštine, koje će ga uvrstiti na dnevni red plenarne sednice u četvrtak. Ali čak i ako o tome ne bude raspravljalo Predsedništvo, Gaši veruje da će to naknadno biti urađeno pred samu sednicu parlamenta.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.