Bez integracije severa nema vojske

Izvor: (tekst originalno preuzet na albanskom, izvinjavamo se za eventualne greške u prevodu) RTK

“Bez završetka procesa integracije severa u državu Kosovo, bez sprovođenja pravosudnih zakona na severu, bez završetka uspostavljanja infrastrukture kosovske policije – ne može se govoriti o razmeštanju jedinice oružanih snaga na sever Kosova", rekao je Naim Maljoku.

Osnivanje i operacionalizacija Oružanih snaga Kosova je tesno povezano sa političkim faktorima, posebno sa integracijom severnog Kosova sa srpskom većinom, rekao je vojni stručnjak Naim Maljoku.

Na osnovu ovih parametara, Maljoku kaže da treba da se planiraju i kapaciteti Oružanih snaga Kosova. On govori o vojnoj doktrini prema kojoj Kosovo treba da podrži učešće manjina u oružanim snagama Kosova, kao i dobre odnose sa NATO snagama.

Iako odluka Vlade, prema njegovim rečima, predstavlja početak procesa koji će trajati i koji će mnogo koštati, on je rekao da Kosovu trenutno preti samo Srbija, jer u preambuli ustava Srbije Kosovo je njen sastavni deo.

Maljoku kaže da se na osnovu ovih parametara, trebaju planirati i uspostaviti mogućnosti Oružanih snaga Kosova.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.