NVO sa Severa Kosova: Tražimo da se i za pasoše Kooordinacione uprave ukinu vize

Uoči današnje posete visoke predstavnice za spoljnu politiku i bezbednost EU, Federike Mogerini, Prištini, a povodom predloga Evropske Komisije za ukidanje viza stanovnicima Kosova, lokalna NVO "Aktiv" sa Severa Kosova pozvala je srpske poslanike u kosovskim institucijama da pokrenu pitanje uvođenja vizne liberalizacije i za pasoše koje Republika Srbija izdaje svojim državljanima na Kosovu. Radi se o pasošima koje od 2009. izdaje Koordinaciona uprava za Kosovo i Metohiju, a ova NVO se poziva na kosovski zakon o pravu na dvojno državljanstvo.

"Kosovski Srbi suočavaju se sa brojnim administrativnim preprekama u ostvarivanju svojih prava na lična dokumenta. Zato izuzimanje srpskih pasoša iz režima vizne liberalizacije može dovesti do situacije da kosovski Srbi budu jedina grupa na zapadnom Balkanu podvrgnuta strogim viznim zahtevima. Takav scenario bi svakako značio diskriminatorski odnos prem kosovskim Srbima," navode iz Aktiva.

KoSSev je u međuvremenu uputio pitanja Kancelariji za Kosovo i Metohiju:

Kakva je dalja sudbina pasoša Republike Srbije izdatim od strane Koordinacione uprave? 

Kako komentarišete najnoviji predlog EK da se za korisnike pasoša "Republike Kosovo", odnosno "Autonomne pokrajine Kosovo i Metohija" uvede bezvizni režim i sloboda kretanja, i kako komentarišete to što su jedino, većinski Srbi sa KiM-a, sa pasošima Koordinacione uprave – građani koji nemaju punu slobodu kretanja?

Aktiv navodi da je obrazloženje uvođenja viznog režima – "limitirajućeg stava" prema državljanima Srbije na Kosovu, bio sprečavanje ilegalne imigracije.

"Ukoliko preporuka Evropske komisije bude usvojena u Savetu ministra EU i Evropskom parlamentu, to će značiti da relevantne institucije EU procenjuju da na Kosovu više ne postoji pretnja od ilegalne imigracije, te samim tim prepreke obrazložene u odluci Evropske komisije od jula 2009. godine više ne postoje," naglasila je ova NVO.

Zbog svega toga Aktiv poziva predstavnike srpske zajednice u kosovskoj Skupštini da ovo pitanje, "bez odlaganja" stave na dnevni red u nadležnim institucijama, a Ministarstvo spoljnih poslova Republike Srbije, Vladu Kosova, ali i specijalne predstavnike Evropske unije u Srbiji i na Kosovu, da insistiraju na paralelnom odobravanju  vizne liberalizacije za pasoše koje izdaje Kosovo i za pasoše koje Srbija izdaje svojim državljanima na Kosovu.

"Jedino se ovakvim pristupom može obezbediti ravnopravni tretman svih građana na Kosovu i u skladu sa duhom odluke o ukidanju viznog režima omogućiti primena principa slobode kretanja," smatraju u Aktivu.

Evropska Komisija predložila je juče ukidanje dosadašnjeg viznog režima za kosovske građane. Visoka predstavnica EU, Federika Mogerini, danas boravi u zvaničnoj poseti Kosovu i očekuje se da se popodne obrati poslanicima u kosovskoj skupštini. Kosovski zvaničnici i građani nepodeljeni su u ushićenju usled preporuke Evropske komisije da se ukinu vize za pasoše "Republike Kosovo". Od srpskih zvaničnika na Kosovu i u Beogradu do sada se jedino oglasio srpski premijer Aleksandar Vučić, koji je na sinoćnoj konferenciji za štampu povodom ponovljenih izbora na 15 mesta, rekao da se radi o "još jednom poklonu za naše albanske prijatelje".

"Nadam se da će sada više da prolaze kroz centralnu Srbiju i da nam ostave više para za PDV", dodao je Vučić u svom komentaru na predlog o ukidanju viza za imaoce pasoša "Republike Kosovo".

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.