NVO i mediji: Policija i tužilac hitno da informišu javnost o napadu, opština o konkursu

Nenad Milenković napadnut u Kosovskoj Mitrovici

Nakon što je u ponedeljak ispred sedišta Privremenog organa opštine Kosovska Mitrovica pretučen vlasnik kompanije „Puls inžinjering“ i istovremeno RTV „Puls“ Nenad Milenković, fizički napad danas je osudila je i grupa srpskih nevladinih organizacija i medija sa Kosova, među kojima i mi, zatraživši hitno dostavljanje informacija javnosti od strane svih nadležnih institucija o pojedinostima i slučaja i samog konkursa, kao i institucionalno procesuiranje.

„Informacija da su četvorica maskiranih lica u prepodnevnim satima, u strogom centru Severne Mitrovice, pretukli jednog čoveka govori o tome da je nasilje na Kosovu još jednom pokazalo da je jače od vladavine prava, a da su kriminalci još jednom demonstrirali da se osećaju nadmoćni nad pravosudnim organima i pravdom“.

U nastavku objavljujemo zahtev civilnih organizacija i medija:

U vezi sa fizičkim napadom na  vlasnika kompanije Puls inžinjering i RTV Puls Nenada
Milenkovića, koji se dogodio 27.04.2020. godine ispred sedišta Privremenog organa opštine Kosovska Mitrovica, ukazujemo na to da informacija o tome da su četvorica maskiranih lica u prepodnevnim satima, u strogom centru Severne Mitrovice, pretukli jednog čoveka – govori o tome da je nasilje na Kosovu još jednom pokazalo da je jače od vladavine prava, a da su kriminalci još jednom demonstrirali da se osećaju nadmoćni nad pravosudnim organima i pravdom.

Umesto dalje osude koja se podrazumeva za svakog normalnog čoveka i odgovornu instituciju ili organizaciju, zahtevamo:

  1. Da policija izda hitno saopštenje u kojem će detaljno da informiše javnost  šta se tačno desilo prilikom napada na Nenada Milenkovića u centru Severne Mitrovice 27. aprila 2020. godine, jer je iz aktuelne policijske informacije i izjave nadležnog predstavnika policije, to nejasno i ne daje uverenje da će napadači biti identifikovani i uhapšeni.
  2. Da dežurni tužilac javno saopšti šta je preduzeo nakon čina nasilja i protiv odgovornih za napad i šta su garancije da će ovaj put izvršioci i eventualno saizvršioci i nalogodavci biti procesuirani i kažnjeni.
  3. Da se o napadu na Nenada Milenkovića oglasi opština Severna Mitrovica na čijoj se teritoriji desio napad na srpskog preduzetnika i pruži svu podršku kako bi se slučaj rasvetlio, utvrdili motivi napada, a odgovorni priveli pravdi.
  4. Da policija hitno utvrdi zašto (prema informacijama Nenada Milenkovića, koje je dobio od policije) nisu radile kamere za video nadzor ispred sedišta Privremenog organa opštine Kosovska Mitrovica u momentu napada, kako bi se otklonile svake sumnje i spekulacije da je reč o organizovanom napadu na nezaštićenog pojedinca i utvrdi da li postoje elementi prikrivanja krivičnog dela.
  5. Da Privremeni organ opštine Kosovska Mitrovica hitno dostavi na uvid javnosti sve relevantne podatke u vezi sa postupkom javnih nabavki najmanje za period od 1. januara 2019. godine do danas, sa tranasparentnim podacima o vrsti i nameni javne nabavke, pravnim i fizičkim licima koja su konkurisala i sa kojima je sklopljen ugovor, iznosima predviđenim ugovorom, kao i kratkim izveštajem o rezultatima, odnosno realizaciji posla sa ilustracijama i fotografijama, te da ih prezentuje na konferenciji za javnost u roku od dve (2) nedelje.
  6. Da Kancelarija za KiM prikupi činjenice i utvrdi okolnosti pod kojima je došlo do napada na Nenada Milenkovića, proveri njegove navode o nezakonitom postupku sprovođenja javnih nabavki od strane Privremenog organa opštine Kosovska Mitrovica i nakon toga pokrene eventualni postupak ili protiv Privremenog organa zbog zloupotrebe, ili Nenada Milenkovića – zbog iznošenja neistinitih informacija, ili napada na čast i ugled institucija ili pojedinaca.

Od nadležnih institucija zahtevamo da transparentno i odgovorno rade svoj posao, zaštite naša ljudska prava i slobode i učine sve da osiguraju da se javna sredstva koriste namenski  u interesu građana i zajednice.

Potpisnici saopštenja:

NVO Medija centar – Čaglavica

NVO Centar za mir i toleranciju – Gračanica

NVO Crno Beli svet – Leposavić

Radio Goraždevac – Goraždevac

NVO Aktiv – Severna Mitrovica

NVO Centar za razvoj zajednica – Severna Mitrovica

RTV KIM – Čaglavica

Portal Gračanica onlajn – Gračanica

NVO Komunikacija za razvoj društva – Gračanica

NVO Centar za socijalne inicijative – Severna Mitrovica

Radio Kontakt Plus – Severna Mitrovica

NVO Nova društvena inicijativa – Severna Mitrovica

Humani centar Mitrovica – Severna Mitrovica

Institut za teritorijalni ekonomski razvoj – Zubin Potok

RTV Mir – Leposavić

RTV Herc – Štrpce

 

 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.