NUNS: Predsednik Srbije da se izvini novinarima i novinarkama sa Severa Kosova

NUNS

Izjavu predsednika Srbije Aleksandra Vučića u kojoj je nezavisne novinare sa Severa Kosova označio kao „medijsku agenturnu mrežu direktno plaćenu spolja koja ruši jedinstvo srpskog naroda na Kosovu i Metohiji“, najoštrije je osudilo Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS).

Poručuju da ovo nije prvi put da „naše koleginice i kolege sa Severa Kosova trpe pritiske“, kao i da su „u nekoliko navrata bili na udaru direktnih fizičkih, verbalnih i hakerskih napada“.

„NUNS podseća da je ovakva retorika vrlo opasna, pogotovo na Kosovu gde je situacija već godinama unazad na ivici konflikta. Podesećamo da je vlast sličnom retorikom napadala i klevetala Olivera Ivanovića, nakon čega je usledilo svirepo ubistvo“, dodaje se u saopštenju.

Zato zahtevaju da predsednik Srbije „u najkraćem mogućem roku povuče ovu izjavu i uputi izvinjenje novinarkama i novinarima sa Severa Kosova koji časno i profesionalno rade svoj posao“.

Predsednik Srbije, tokom svojih obraćanja iz Kine, dva puta je govorio o medijima sa Severa Kosova i iz Gračanice – prozvavši ih za delovanje protiv, kako predstavlja, srpskog jedinstva na Kosovu i Metohiji, Srbije.

Još u četvrtak, predsednik je ove medije, ne navodeći tačno o kojima je reč, već samo da ih ima deset od Mitrovice do Leposavića i Gračanice, a koje su „stranci platili“, optužio za „rušenje ugleda Srpske liste, da se ona razori i da se odvoji od Beograda“.

Dan kasnije, predsedsednik je ponovo govorio o srpskim medijima Kosovu i Metohiji, pre svega na Severu, koje je ovog puta definisao kao “agenturne medijske mreže” koje postaju “glavni snabdevači informacija u centralnoj Srbiji i šire”.

Ove izjave Srpskog predsednika u međuvremenu je osudio Nacionalni konvent o Evropskoj uniji, podsetivši ga na sopstvenu tvrdnju da „od 2012. godine nikoga nije nazivao domaćim izdajnicima i stranim plaćenicima”.

Danas je takođe reagovala i Demokratska stranka ocenivši ove izjave kao „crtanje mete novinarima na Kosovu.

Budimir Ničić: Vučić nacrtao metu skoro svim srpskim medijima na Kosovu

Tokom današnjeg gostovanja u Novom danu N1  izjave predsednika Srbije takođe su osudili i novinari sa Kosova – Sanja Sovrlić sa portala Crno-beli svet i predsednik Udruženja novinara Srbije, ogranka na Kosovu i Metohiji, Budimir Ničić.

Sovrlić izjavu „o agenturnoj medijskoj mreži s ciljem razbijanja srpskog jedinstva“ tumači kao pokazatelj da će u predstojećoj predizbornoj kampanji na Severu Kosova, povodom lokalnih izbora, na meti biti mediji. Pozvala je predsednika da se vrati „argumentovanoj raspravi, a na diskreditaciji bez argumenata“.

Ničić ovakvu izjavu vidi kao „crtanje mete novinarima“, ali i kao opasnost za samog predsednika Srbije.

„Prvo, predsednik je sa takvom izjavom nacrtao metu skoro svim srpskim medijima na Kosovu jer za tu Srpsku listu je glasalo 45.000 ljudi i možda, među tim ljudima postoji neko ko će i da poveruje u takvu paušalnu izjavu predsednika i da preuzme stvar u svoje ruke da bi zaštitio Srpsku listu od razaranja i urušavanja ugleda tako što može, na primer, da ubije nekog od nas, prebije, zapali automobili ili kuću“, naglasio je.

„Ovu situaciju može da iskoristi i neko ko nije simpatizer Srpske liste, neko kome se ne sviđa rad srpskih medija, a verujem, da postoje mogi koji tako misle, i da posle okrivi srpskog predsednika, istakao je Ničić.

Predsedniku poručuje „da ako nešto zna“, kaže javno ili saopšti medijima:

„Međutim, predsednik je izabrao najgori način – etiketiram sve redom a pritom ne pružim nijedan dokaz za to, mislim da to nije u redu“, zaključuje Ničić.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.