NUNS pokrenuo telefon za prijavu napada, pretnji i pritisaka na medijske profesionalce

novinari kamera press mediji
FOTO: KoSSev

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS), pokrenulo je telefonsku liniju za hitnu prijavu napada, pretnji i pritisaka na medijske profesionalce. Broj telefona 060/6882231 biće dostupan 24 časa dnevno, sedam dana u nedelji.

NUNS već 15 godina pruža pravnu podršku medijskim profesionalcima, beleži slučajeve napada, pretnji i pritisaka u javno dostupnim bazama podataka www.bazenuns.rs i safejournalists.net.

„Od ovog meseca pokrećemo telefon (prva linija), na koji je moguće stupiti u kontakt sa Udruženjem 24 sata za hitnu prijavu i dalju pravnu i psihološku podršku“, navodi se u saopštenju NUNS-a.

Telefon za hitne slučajeve namenjen je za prijavu napada, pretnji i pritisaka koje medijski profesionaci trpe zbog posla koji obavljaju u javnom interesu.

NUNS će zabeležiti sve neophodne podatke i preduzeti sve naredne korake kako bi se slučaj dalje procesuirao i medijskim profesionalcima obezbedila podrška da se lakše nose sa novonastalom situacijom.

Podrška je obezbeđena za sve medijske profesionalce, bez obzira da li su zaposleni u medijima ili samostalno obavljaju novinarsku delatnost (frilenseri).

Besplatno pravno zastupanje na sudu obezbeđeno je samo za članove i članice NUNS – a koji se pridržavaju Etičkog kodeksa novinara Srbije.

Usled učestalih onlajn napada na novinare, podseća NUNS, ovo udruženje nedavno je pokrenulo platformu za bezbednost novinara „Na prvoj liniji“ (prvalinija.nuns.rs) na kojoj se nalaze resursi i alati koji pomažu redakcijama i novinarima kako da ispravno postupaju u slučaju online pretnji upućenih njima.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.