Nulandova na Kosovu do kraja nedelje, Specijalni sud najverovatnije odmah posle posete

Pomoćnica američkog državnog sekretara Viktorija Nuland dolazi u posetu Kosovu – nedelju i ponedeljak – 12. i 13. jula, javili su kasno sinoć kosovski mediji, pozivajući se izvorno na izveštaj KTV. Nulandova je inače poslednji put u Prištini, ali i u Beogradu, boravila pre tačno godinu dana od njene planirane posete za ovu godinu. 

Ova poseta se dovodi u vezu sa pritiskom za formiranje Specijalnog suda za ratne zločine OVK, a kosovska televizija je javila i da bi se ovoga puta formiranje suda moglo da dogodi u petak i to preko Lex Specialis-a. Ipak, dodaje KTV, najverovatnije je da će se sud formirati odmah nakon posete Nulandove sledeće nedelje, za koju se inače očekuje da bude od "presudnog značaja u ubeđivanju buntovnog DPK, čime bi se prokrčio put za donošenje odluke lex specialisom".

Portal Koha je naveo da je Viktorija Nuland viđena kao jedan "od najstrožijih zvaničnika američke administracije", pozivajući se na tonski zapis u kojem se navodno čuju njene "psovke" na račun EU zbog situacije u Ukrajini.

Prošle nedelje na Kosovu je boravio i američki kongresmen, kako su ga opisali kosovski mediji "poznati lobista za pitanje Kosova" – Eliot Engel, čija se poseta takođe analizira kao deo međunarodnog pritiska na Kosovo da njegovi poslanici u parlamentu izglasaju odluku o formiranju ovog suda. Ostaće zapamćena Engelova izjava da "između dva loša rešenja – Specijalni sud, ili sud UN-a – između dva zla, Kosovo treba izabere manje zlo, a to je formiranje Specijalnog suda od strane lokalaca, a ne da to ostane na UN-u," data u intervjuu za Koha ditore.

Nakon što se u kosovskom parlamentu 26. juna nije glasalo za amandmane za ustavne promene kojima bi se postavila osnova za formiranje Specijalnog suda za ratne zločine, više međunarodnih predstavnika je izjavilo da je duboko razočarano tom odlukom.


Pročitajte još:

Engel: Kosovo da "bira između dva zla" – Specijalni sud ili sud UN​

Džejkobson: Neusvajanje amandana – korak nazad za Kosovo ka izolaciji

Duboko smo razočarani

Nisu izglasani amandmani: "Najvažnije, sačuvan je suverenitet zemlje, a sve drugo je irelevantno"

Izveštaj Dik Martija


 Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.