Novosti: 5 zemalja spremno da povuče priznanje; Selaković: Nećemo biti nemi posmatrači kršenja sporazuma

Vučić Selaković
FOTO: KoSSev

Srbija se drži svoje obaveze iz Vašingtonskog sporazuma, ali ako se drugi ne drže svojih – neće biti vudu-lutkica ili nemi posmatrač, komentar je ministra spoljnih poslova Srbije, Nebojše Selakovića, na pisanja Večernjih Novosti da je pet zemalja spremno da povuče priznanje nezavisnosti Kosova.

Srbija ima čvrste garancije pet zemalja da su spremne da povuku priznanje nezavisnosti Kosova, pišu danas Večernje Novosti pozivajući se na izvore u Vladi Srbije.

Kako je ovaj medij javio, ukoliko Priština bude prekršila Vašingtonski sporazum po kom treba da se uzdržava od kandidatura za prijem u međunarodne organizacije, Beograd će od tih država zatražiti da aktiviraju proces povlačenja priznanja.

„Srbija se kao kredibilna država i kao kredibilan partner drži onog što se sa nekim dogovori i nije neko ko krši dogovore i neko ko je veroloman. Prema tome, mi se držimo svoje obaveze“, poručio je srpski ministar spoljnih poslova, odgovarajući na pitanje novinara da prokomentariše navode Novosti.

Međutim, kako je dodao, ako se drugi ne drže svojih obaveza – „ne treba da se očekuje da mi budemo ‘vudu-lutkica’ i nemi posmatrač“.

On je dodao da Beograd prednost apsolutno daje dijalogu kao načinu za rešavanje svih otvorenih pitanja, kako unutrašnjih tako i regionalnih pitanja od interesa za Srbiju.

Pretnju o novim povlačenjima priznanja Prištini je na dan održavanja vanrednih kosovskh parlamentarnih izbora, a nakon zatvaranja biračkih mesta uputio predsednik Srbije, Aleksandar Vučić.

Kako je tada izjavio, Srbija je dobila informaciju da Albanci pokušavaju da u Konferenciju ustavnih sudova učlane Kosovo kao međunarodnu instituciju.

Uz poruku da bi to bilo kršenje Vašingtonskog sporazuma poručio je da će Srbija biti primorana da odgovori.

„Odgovor će biti diplomatski, biće ozbiljan, biće odgovoraan i ne verujem da će se radovati novim povlačenjima priznanja, a ja im evo kažem da će ih biti“, objasnio je Vučić.

Podsetimo, u sklopu Vašingtonskog sporazuma postignutog oktobra meseca prošle godine Srbija se obavezala na jednogodišnji moratorijum na kampanju povlačenja priznanja i slanja zahteva državama i međunarodnim organizacijama da ne priznaju Kosovo, dok se Kosovo obavezalo da u istom periodu ne traži članstva u međunarodnim organizacijama.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.