Novoizabrani gradonačelnik ZP očekuje sledeće nedelje informaciju o datumu polaganja zakletve

Izbori sever Banjska
FOTO: KoSSev

Nakon što su lokalni izbori na Severu Kosova održani, te potvrđeni rezultati, još uvek izostaje informacija – kada će doći do zvaničnog preuzimanja mandata. Novoizabrani gradonačelnik Zubinog Potoka, Izmir Zećiri (Zeqiri) očekuje da će sledeće nedelje biti obavešten o datumu i mestu polaganja zakletve, prenosi prištinska Koha.

Vanredni izbori za gradonačelnike u četiri opštine na Severu: Severnoj Mitrovici, Leposaviću, Zvečanu i Zubinom Potoku održani su 23. aprila.

Ove izbore su bojkotovale srpske političke organizacije, kao i srpska zajednica, te su pobedu u svim opštinama odneli kandidati i subjekti opozicione PDK i Samoopredeljenja.

Rezultati su overeni već 28. aprila, kako za gradonačelnike, tako i za sastav Skupštine opštine Zvečan. Sve do juče izostala je potvrda o overi rezultata za SO Leposavić.

Novoizabrani predstavnici, međutim, još uvek nisu zvanično preuzeli mandate.

„Zakletva će biti položena u skladu sa svim institucijama Republike Kosovo, ja ne donosim odluku na osnovu ličnog mišljenja, dogovorićemo se o datumu i mestu polaganja zakletve. Trenutno nismo obavili pozive, sledeće nedelje ćemo svi biti obavešteni o terminu i mestu. Veoma je važno mesto gde će se položiti zakletva“, izjavio je u Interaktiv-u za KTV, novoizabrani gradonačelnik Zubinog Potoka, Izmir Zećiri (Zeqiri)

Govoreći o situaciji na Severu Kosova, srpski predsednik je takođe juče pominjao ulazak, odnosno „upad“ u opštinske zgrade, ali ne i od strane koga.

„Dvadesetosmog oni ulaze u kancelarije. Oni su već sada ušli, naš narod mirno posmatrao, pa onda okačio deset puta više srpskih zastava, da se vide gde žive i kako žive. Samo čekaju neku novu provokaciju da naprave, gde će koju zastavu da okače, gde će kog policajca da pošalju, koga da maltretiraju, koga da hapse“, kazao je Vučić.

Zećiri, kao i novoizabrani gradonačelnik Leposavića, koji su nedavno, kako su preneli prištinski mediji, najavili da će da skinu srpske zastave sa institucija i zamene ih kosovskim, kada zvanično budu preuzeli mandate, sada poručuje da to neće biti lako.

„Ne mogu da se dozvole dve uprave u jednoj državi. Imamo posla sa administracijom koju je instalirala druga država. Nema razloga da se dozvoli razvoj dve ili tri različite administracije. Izazov postoji, ali ovo pitanje mora da se reši što je pre moguće, ne može da ide u nedogled“, rekao je on, prenosi prištinska Koha.

Zećiri je ujedno prokomentarisao jučerašnje tvrdnje savetnika kosovskog premijera, Jetona Zuljfaja.

Zuljfaj je na pitanje o izjavi šefa evropske diplomatije da je dao predlog stranama za rešavanje krize na Severu nakon izbora, kazao da je Evropska unija navodno zatražila da se ne uzmu u obzir mandati novih gradonačelnika na Severu i da oni ne polažu zakletvu.

Zećiri kaže da je zahtev „besmislen“, a s obzirom na to da Evropska unija, kako dodaje, „zna kakva je situacija i delovanje kriminalnih grupa“.

On očekuje da će u vezi sa ovim pitanjem kosovski premijer, Aljbin Kurti, sazvati sastanak sa novoizabranim gradonačelnicima.

„Premijer treba da vodi računa o tome da nas pozove ako je nešto tačno, ja sam sve shvatio kao spekulacije“, dodao je Krasnići u Interaktiv-u za KTV.

O lokalnim izborima na Severu Kosova čitajte na našoj tematskoj stranici: Lokalni izbori na Severu 2022/23Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.