Vučić: Kurtijeva ideja da Srbi izgube živce za dve godine i da ih protera sa Kosova

„Smisao je da se Srbija spreči u pružanju svakog otpora nezavisnosti Kosova, pa i po cenu da se sav narod protera sa Kosova i Metohije“, kazao je Aleksandar Vučić, utvrdivši: „Dve godine im je potrebno po proračunu da Srbi izgube živce da bi mogli da ih oteraju i proteraju – to je Kurtijeva ideja“. Nove opomene izneo je dan po povratku iz Brisela gde je usvojena zajednička Deklaracija o nestalima, i predstavljen Nacrt statuta ZSO, ali i u istom danu kada je ubijeno osam učenika i stražar, a ranjeno još 7-oro u OŠ „Vladislav Ribnikar“ na Vračaru u Beogradu, za šta je osumnjičen 13-godišnji učenik ove škole.

Vanredno obraćanje javnosti, predsednik Srbije započeo je minutom ćutanja za stradale u zločinu koji je danas hitna svetska vest. U većem delu konferencije govorio je upravo o tome, predloživši 10 mera, uključujući i pomeranje krivičnopravne odgovornosti sa 14 na 12 godina.

Izneo je mnogobrojne informacije u vezi sa ovim zločinom, uključujući i istragu, kazavši u jednom trenutku da je planirao da se javnosti obrati upravo povodom Kosova, a pre nego se u Beogradu dogodila nezapamćena tragedija.

Požalio se na to da je tokom godina „mnogo više bio posvećen čuvanju mira na Kosovu i Metohiji“, da se ne ulazi u ratove i ne gube deca, i to „hiljade i hiljade dece“. Bio je posvećen i ekonomskom razvoju i obnovi vojske.

„Da nisam bio dovoljno posvećen onome što je suština društva a to su vrednosti koje moramo da gajimo i podržavamo i vrednosti koje nam se ponekad nameću a koje ne mogu i ne smeju da budu dominantne u našrpem društvu, tu je moja odgovornost ogromna“, kazao je Vučić, uz obećanje da će probati da to ispravi u budućnosti.

Nadvila se velika kriza nad nama, pokušaće 28. maja da uđu u opštine

Osim mračnih vesti iz srpske prestonice, predsednik je večeras izneo i takođe mračne prognoze za Srbe na Severu.

A prva pretnja je „upad 28. maja“ u opštinske zgrade, nije naveo i koga.

„Dvadesetosmog oni ulaze u kancelarije. Oni su već sada ušli, naš narod mirno posmatrao, pa onda okačio deset puta više srpskih zastava, da se vide gde žive i kako žive. Samo čekaju neku novu provokaciju da naprave, gde će koju zastavu da okače, gde će kog policajca da pošalju, koga da maltretiraju, koga da hapse“.

„Smisao je da se Srbija spreči u pružanju svakog otpora nezavisnosti Kosova i Metohije, pa i po cenu da se sav narod protera sa Kosova i Metohije“, tvrdi predsednik Srbije.

Izneo je predviđanja Samoopredeljenja nakon izbora u nedelju, da će uspeti da se održe na vlasti do novih redovnih izbora koji su za dve godine – „Neko pri tom misli da im je potrebno da tako vladaju dve godine“.

„Dve godine im je potrebno po proračunima da Srbi izgube živce i da bi mogli da ih oteraju i proteraju. To je Kurtijeva ideja“.

I kada takve ideje čujete onda vam je jasno šta vam se sprema i u skladu sa tim morate da preduzimate mere da biste svoju zemlju čuvali, naveo je dalje.

Juče je Upravljački tim za izradu nacrta statuta ZSO predstavio dokument koji je nastao još 2018. godine, na sastanku beogradske i prištinske delegacije koje su predvodili upravo Aleksandar Vučić i Aljbin Kurti. Danas je ministar administracije lokalne samouprave, Eljbert Krasnići (Elbert Krasniqi), odlučio da isti razreši.

Prema nadležnostima koje su date Upravljačkom timu Briselskim sporazumima iz 2013. i 2015. godine, ovaj tim je bez statusa, tvrde kosovski organi, ali su kritike na račun tima u Prištini iznošene i tokom prethodnih dana, sa najvećom zamerkom da nisu koordinisali aktivnosti, niti se odazivali pozivu vlade u Prištini.

Iako nije spominjao smenjivanje Upravljačkog tima, predsednik je za javnost izneo javno viđenje jučerašnjeg događaja u Briselu: Sve je bio trik u nameri da se Srbija navuče da prizna Kosovo defakto i dejure.

U prilog tome, kaže, juče je bio pokušaj da se time što bi se Srbiji doprinelo da Upravljački tim u tački 1 predstavi Nacrt statuta, zapravo se Srbija navodno navuče da dozvoli Kosovu učlanjenje u međunarodne organizacije.

Takođe i da se napravi neka vrsta novog implementacionog plana.

„To sam, naravno, odbio jer je bilo suprotno svemu o čemu smo razgovarali i rekao sam da tako nešto, niti piše gde, niti je moguće i sve suprotno u odnosu na ono o čemu ste vi govorili“, kazao je.

I kada su shvatili da je predsednik bio dovoljno odlučan da tako nešto nije bilo moguće da prođe, pokušali su:

„Na iracionalan način da rešavaju stvari na Severu jer se nadvila velika kriza nad nama“.

„Kurti zaista misli da sa 3,4% i neki iz Kvinte u tome ga podržavaju, jer oni misle da treba da naprave i slome otpor Srba jednom zauvek, tako što će da pronađu dovoljno ovih svojih slugu onih – koji im služe da budu u njihovom sistemu, bez obzira na to što je izašlo 13 Srba, da danas ne govorim previše o politici. Znate, koje su pronašli za Prištinu, da takve pronađu i na Severu i upravljaju, ne bi li doveli do potpunog progona Srba“.

Pozdravio je ipak reakciju svojih domaćina na jučerašnjem sastanku – izaslanika EU za dijalog i šefa diplomatije Žozepa Borelja, koji je upozorio na visoku zabrinutost od moguće nove krize nakon izbora prošle nedelje.

I dok navodi da su EU i Borelj imali korektniji odnos, ističe:

„Plašim se da će da mu promene mišljenje do sledećeg puta, ne zato što ga ne poštujem, već zato što znam pod kakvim će pritiscima da bude“.

„Mnogi ljudi u EU, da nisu pod pritiskom onih koji vršeći medijski pritisak na mene, misle da mogu dodatno da slome Srbiju po tom pitanju. Te će zato da vam objavljuju potpuno besmislene tekstove po najvećim svetskim medijima, računajući da mi je to dodatna pretnja, jer ja znam od koga to dolazi. Pa sada, ako to dolazi od nekih iz CIA Stejt Departmenta, treba odmah da uzmem konopče da se obesim. Nisam fasciniran lažima“.

Podsetio je na ono što je i sinoć kazao, da je Kurti odbio predlog Evropljana za prelazno rešenje za situaciju na Severu.

„U kojem oni ne bi zauzimali svoje kancelarije 28. maja jer će to svakako dovesti do nemira i problema. Ja sam mislio da je to idealna prilika za Kurtija da se iz velike sramote u koju je sebe uvukao – izvuče“.

Ali onda je shvatio da je to zapravo plan, da – iako je kazao da nije oduševljen, „Kurti je zapravo oduševljen jer je shvatio da je dobio idealnu priliku da protera Srbe sa Severa“.

„Način na koji su tretirali ove žene koje su predstavile (nacrt statuta), način na koji su se odnosili prema damama, tako ne smete da se odnosite, kako se preziva profesorka, mozak mi je stao, šta ćete kad samo ja moram da znam, ne može niko ni da me podseti, žena gleda u čudu ne veruje, Vujičić takođe. Ona bi da se posvađa, pa nije joj jasno gde je došla, oni dobacuju, a onda kaže da mi treba 15 minuta da se spremimo, kaže, ne sviđa mu se nijedna tačka, kaže sve je protivustavno, a onda shvatite da je cela igra pokušaj da se slomi Srbija, ništa više, da je sve bila igra od početka do kraja“.

Nasuprot tome Srbija je uvek spremna za kompromis, za razgovore i dogovore ali da se bude baš toliko glup, koliko su neki zamislili – nije moguće, te će danas dati sve od sebe da čuva mir, učestvovaće u razgovorima, nastaviće da traži rešenja.

„Ali, želim da vam kažem da sam veoma, veoma zabrinut po tom pitanju“.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.