Novinarka ubijena dok je izveštavala na Zapadnoj obali, Al Džazira krivi Izrael

Novinarka Al Džazira ubijena izrael Palestina
FOTO: REUTERS/Mohamad Torokman

Novinarka Al-Džazire, Širin Abu Akleh, ubijena je jutros kada su izraelski vojnici otvorili vatru dok je izveštavala o sukobima u sektoru Dženin na Zapadnoj obali. I arapski kanal Al-Džazira i palestinsko ministarstvo zdravlja potvrdili su smrt novinarke, piše Beta.

Dženin je uporište palestinskih oružanih frakcija na severu okupirane Zapadne obale.

Al-Džazira je okrivila Izrael za smrt svoje novinarke koja je ubijena dok je izveštavala o izraelskoj raciji na okupiranoj Zapadnoj obali. Kako je navedeno, Širin Abu Akleh, poznata palestinska novinarka, pogođena je metkom i ubrzo potom preminula.


Još jedan palestinski novinar koji radi za list Al-Kuds sa sedištem u Jerusalimu je ranjen, ali je u stabilnom stanju.

Katarska televizija je optužila Izrael i u saopštenju objavljenom na svom kanalu navela da poziva međunarodnu zajednicu da „osudi i smatra izraelske okupacione snage odgovornim za namerno ciljanje i ubistvo koleginice Širin Abu Akleh“.

Na video snimku incidenta vidi se kako Abu Akleh nosi plavi zaštitni prsluk na kojem je jasno ispisano „PRESS“.

Izraelska vojska je rekla da su se njene snage našle na udaru jake vatre i eksploziva tokom operacije u Dženinu i da su uzvratili vatru.

Takođe je rečeno da „vojska istražuje događaj i ispituje mogućnost da su novinare pogodili naoružani Palestinci“.

Izraelske snage skoro svakodnevno ulaze na okupiranu Zapadnu obalu u proteklim nedeljama posle niza smrtonoosnih napada u Izraelu, navodi agencija Beta.

N1



Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.