Novinarka RTK2 pred suspenzijom zbog upotrebe termina Kosovo i Metohija

Foto: RTK2

Novinarki RTK2, Aleksandri Dogandžić, preti suspenzija nakon što je u vestima 3. maja upotrebila termin Kosovo i Metohija, prenose danas kosovski mediji.

Suspenziju je najavio generalni direktor RTK,  Ngadnjim Kastrati (Ngadhnjim Kastrati) pozivajući se na propise RTK.

„Još nisam video slučaj, ali ovaj jezik apsolutno nije dozvoljen. Ne postoji Kosovo i Metohija, a ovaj jezik nije dozvoljen u našim institucijama. Novinar ne sme da koristi ovaj termin, jer je sankcionisan propisima“, rekao je Kastrati u ponedeljak za Insajderi, prenosi Indeksonline.

Međutim, kako za KoSSev navodi izvor iz RTK, ne postoje interni dokumenti koji uređuju, odnosno zabranjuju upotrebu termina „Kosovo i Metohija“. Ipak, potvrđuje da je ista novinarka već bila kažnjavana zbog upotrebe istog termina.

Disciplinska komisija se, kako objašnjava, ranije pozivala na članove zakona o RTK koji zabranjuju širenje rasne i verske netrpeljivosti, kao i neprimereno ponašanje unutar RTK. Generalni direktor ima pravo revizije te odluke i ona je uglavnom ublažavajuća.

Korišćeni zajedno, toponimi Kosovo i Metohija u kosovskoj javnosti redovno nailaze na osude, a krajem 2018. godine pokrenuta je i ustavna polemika o konačnosti ostavke na javnu funkciju, kada je nakratko povedena polemika o tome da li kosovsko Ministarstvo administracije i lokalne samouprave treba da prihvati ostavke srpskih gradonačelnika sa Severa zato što je u tekstu ostavke korišćen ovaj termin.

Tako je portal Ballkaniinfo danas na sledeći način opisao značenje i upotrebu ovog termina:

„Kosovo i Metohija je termin koji je pre nekoliko godina pokrenula Srpska akademija nauka i umetnosti, ali ga je srpska politika i narod naširoko koristio u vreme diktatora i zločinca Slobodana Miloševića. Ovaj termin opisuje Kosovo kao dve teritorije ‘Kosovo i Dukađini (Dukagjini)’ i ima za cilj da podeli Kosovo na dva dela“.

Istovremeno, termin „Dukagjini“ Albanci koriste za geografski prostor za koji Srbi koriste „Metohija“.

Termin „Metohija“ u srpskoj istoriji se javlja, ipak, davno pre vremena Slobodana Miloševića i vezuje se za srednjevekovnu Srbiju kada je grčkom rečju „metoh“ označavana crkvena zemlja, a pravoslavna crkva je u ovom delu posedovala, odnosno poseduje, više metoha.

Novinarka „nije naučila lekciju“

Portal Ballkaninfo, sa druge strane, pored interpretacije ovog termina uz vezivanje za režim Slobodana Miloševića, a uz informaciju da je Dogandžić isti termin upotrebila i 2018. kada je i bila suspendovana, iznosi ocenu da novinarka „nije naučila lekciju“.

UNS: Albanski mediji da ne pozivaju na linč Dogandžić

Nakon natpisa u delu kosovskih medija, oglasili su se i UNS sa svojim ogrankom na Kosovu, navodeći da ne pozivaju na linč novinarke RTK2 Aleksandre Dogandžić i osudili su „neprimerenu kampanju albanskih medija“ protiv Dogandžić.

„Većina medija u Prištini juče je objavila da je novinarka Dogandžić u vestima 4. maja koristila termin „Kosovo i Metohija“, koji se odnosio na Kosovo, uz ocenu da je neprihvatljivo da novinar koji je „plaćen novcem poreskih obveznika, služi diskriminatornoj politici Slobodana Miloševića i Srbije“, navodi UNS u saopštenju i dodaju da se oštro protive da Dogandžićeva bude kažnjena zbog naziva koji je koristila, a da kolektiv RTK2 obustavi rad ukoliko zbog toga bude sankcionisana.

Dogandžić: Uplašena sam

Sama Dogandžić je za UNS izjavila da se oseća ugroženo.

„Zbog prenošenja te vesti, objavljivanja moje fotografije i zastrašujućih komentara na društvenim mrežama, da treba da budem proterana sa Kosova, uplašena sam“, rekla je ona, navodi se u saopštenju.

Najavljene sankcije protiv Dogandžić osudila je i Srpska lista uz ocenu da se radi o „gušenju slobode izražavanja i enički motivisanom napadu na novinare srpske redakcije kanala RTK“.

Do objavljivanja ove vesti, KoSSev nije uspeo da stupi u kontakt sa novinarkom Aleksandrom Dogandžić.

 Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.