Brojni problemi Srba u Gnjilanu. Opština najavljuje rešenje

(Tekst je izvorno preuzet i nije lektorisan)

Problemi Srba u Gnjilanu su mnogobrojni. Oni tvrde da su ih zaboravile i kosovske i srpske institucije.

Gradska crkva Svetog Nikole u Gnjilanu jedino je mesto gde se okupljaju preostali Srbi iz ovog grada, ali je od zemljotresa 2003. godine ona u lošem stanju i neophodna joj je restauracije kako bi se sačuvala kao saborno mesto.

“Crkva je iz 1861. godine, kad je kralj bio rekao je: ”ni manjeg mesta ni veće crkve”, ali šta smo mi doživeli da ova crkva propada, svakog dana pada po neko parče. Pa nemoguće je da Srpska pravoslavna crkva nema da obnovi crkvu", kaže Vojislav Todorović.

Tu nije kraj problemima, jer prema rečima Todorović,  zbog manjka zdravstvenog kadra ne funkcioniše ni ambulanta u neposrednoj blizini crkve.

“Evo već dve godine nam ne radi ambulanta, to je trenutno najveći problem ovde. Jedan od većih problema je i zapošljavanje", dodaje on.

U istom kompleksu nalazi se i Osnovna škola “Vuk Kradžić”, koju pohađa svega 15 učenika.

Novoimenovani predsednik privremenog organa Opštine Gnjilane i načelnik Gnjilanskog okruga Srđan Mitrović za RTK 2 kaže da će nakon današnjeg stupanja na dužnost sa problemima Srba u Gnjilanu upoznati i predstavnike Kancelarije za KiM, kako bi zajedno delovali.

“Ovo su dugogodišnji problemi, ali imam obećanje da će naš narod u Gnjilanu posetiti direktor Marko Đurić. Zajedno ćemo napraviti analizu stanja i doneti odluku o prioritetima i šta treba finansirati i sanirati. Problem je što i dalje nemamo srpskog zamenika gradonačelnika opštine Gnjilane", dodaje Mitrović.

U prethodnom mandatu, lokalna vlast je imenovala zamenika gradonačelnika Gnjilana iz redova srpske zajdnice, međutim, nakon poslednjih lokalnih izbora Srbi nemaju svoje političke predstavnike u ovoj opštini, što je prema njihovom mišljenju pogoršalo položaj srpske zajednice.

“Treba da se imenuje jedan potpredsednik srpske zajednice, predsednik opštine Haziri je pružio mogućnost srpskoj i turskoj zajednici da se dogovore, i da jedan od njih predstavlja manjinsku zajednicu, međutim, oni već dve godine ne mogu da se dogovore. Mi čekamo na njihovu odluku", rekao je zamenik gradonačelnika.

Od nekadašnjih 12.000 Srba u Gnjilanu danas živi svega predesetak. Jedna od pozitivnih stvari je da za razliku od drugih gradskih sredina Srbi Gnjilanci  nemaju većih bezbednosnih problema.

RTK2

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.