Novi šef misije EULEX Lars-Gunar Vigemark

Lars-Gunar-Vigemark
Foto: NSPM

Za novog šefa Misije Evropske unije za vladavinu prava na Kosovu- EULEX imenovan je Lars-Gunar Vigemark, za mandat od 1. decembra do 14. juna 2020, saopštili su iz ove Misije.

Kao novi šef Misije EULEX-a Vigemark biće zadužen da osigura podršku EU relevatnim insitucijama za vladavinu prava na Kosovu na njihovom putu ka povećanoj efikasnosti, održivosti, multietničnosti i odgovornosti, bez političkog mešanja i potpuno u skladu sa najboljom praksom EU, navodi se u saopštenju.

Misjia EULEX pokrenuta  je 2008. godine, kao najveća civilna misija pod Zajedničkom bezbednosnom i odbrambenom politikom Evropske unije. Sveukupni cilj EULEX-a je da pomogne kosovskim vlastima u uspostavljanju održivih i nezavisnih institucija vladavine prava.

Vigemark, koji je državljanin Švedske, prethodno je obavljao funkciju šefa EU delegacije u BiH i specijalnog predstavnika EU u BiH kao i šefa delegacije EU u Pakistanu.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.