Nove optužbe da Priština ne sarađuje u istrazi ubistva Olivera Ivanovića

Foto: KoSSev

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić ponovo je danas rekao da je Beograd više puta tražio saradnju po pitanju ubistva lidera Građanske inicijative SDP Olivera Ivanovića, ali da od Prištine nema odgovora zbog čega se sa istragom tog slučaja kasni. Đurić je ovo izjavio na obeležavanju Dana kosmetskih žrtava, gde je prisustvovala i supruga ubijenog Ivanovića, Milena Ivanović.

Marko Đurić je izjavio da bi istraga o ubistvu Ivanovića morala da se vodi na efikasniji, ozbiljniji i odgovorniji način, kao i da je potrebno da prištinske institucije po tom pitanju sarađuju sa međunarodnim, ali i institucijama u Srbiji.

KoSSev: Udruženje porodica kidnapovanih i ubijenih na Kosovu i Metohiji i Kancelarija za Kosovo i Metohiju obeležili su danas, simbolično u 12.44 časova, Dan kosmetskih žrtava, koji se obeležava na današnji dan, kada je završeno bombardovanje SR Jugoslavije, te počela primena Rezolucije 1244, javlja N1.

Ovo udruženje zatražilo je podizanje spomenika žrtvama, a predsednik udruženja, Simo Spasić, obraćajući se Marku Đuriću rekao je, kako prenosi N1: „Da prenesete: ‘Stop dijalogu u Briselu!’. Nećemo dijalog sa albanskim zločincima, hoćemo razgovore sa SAD!“.

„Naši pravosudni i policijski organi zatražili su u vezi sa ovim slučajem saradnju sa najvećim bezbednosnim i obaveštajnim i pravosudnim institucijama sveta. Međutim, iz Prištine za sada nemamo ni valjan, ni dobar odgovor, čak ni izgovor zašto se sa istragom u ovom slučaju na tako neprihvatljiv način kasni. Mislim da to samo po sebi dosta toga govori,“ ocenio je Đurić.

Supruga ubijenog Olivera Ivanovića, kako prenosi N1, nije želela da daje izjave za medije. U neformalnom razgovoru je, kako dodaju, rekla da saznanja o istrazi dobija samo nezvaničnim putem i da će ovih dana ići na Kosovo i Metohiju kako bi dala iskaz.

Dodala je i da se još neće javno oglašavati o slučaju.

Podsetimo, već više meseci zvanični predstavnici Beograda i Prištine međusobno se optužuju za (ne)saradnju u otkrivanju ko je pre skoro šest meseci ubio Olivera Ivanovića.

I dok i jedni i drugi uveravaju da im je cilj da se što pre otkrije istina, već skoro punih šest meseci ne postoje ni naznake informacija o motivima, izvršiocima i nalogodavcima.

Jedan od poslednjih slučajeva prebacivanja odgovornosti i međusobnih optužbi je izjava ministra unutrašnjih poslova Srbije, Nebojše Stefanovića, koji je izjavio da nema dobre saradnje sa Policijom Kosova u rešavanju ubistva Olivera Ivanovića i apelovao na EULEX da se aktivnije uključi u rešavanje tog slučaja.

Istog dana, zamenik premijera Kosova, Enver Hodžaj, izašao je u javnost sa tvrdnjom da se odgovor o ubistvu Olivera Ivanovića krije u Beogradu. Hodžaj je optužio institucije Srbije da odbijaju saradnju u istrazi ubistva Ivanovića i da to čine namerno da bi se prikrila istina i omela pravda.

Lider Građanske inicijative „Srbija, demokratija pravda“, Oliver Ivanović, ubijen je 16. januara u Kosovskoj Mitrovici, ispred prostorija njegove stranke.

Nepoznata osoba ispalila je u njega šest metaka. Ubijen je s leđa, rano ujutru.

Insajder

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.