Novake – selo bez škole, ambulante i prodavnice

Foto: RTK2

Novake kraj Prizrena je nekada bilo selo u kome je obitavalo 120 porodica, danas u njemu jedva prezimi petnaestak ljudi. Iako nekada selo na glasu, danas nema školu, ambulantu, pa ni prodavnicu. Broj povratnika se iz godine u godinu smanjuje, piše RTK2.

Kada su se 2003. godine prvi povratnici vratili u selo Novake nadomak Prizrena, namera je bila da tu i ostanu. Međutim, nedugo zatim ekonomska nestabilnost, česte krađe i uzurpacija imovine nateralo je većinu na odlazak. Oni koji su ostali obrađuju zemlju, žetva je završena, a ova godina donela im je prosečan prinos pšenice.

“Narod živi uglavnom od poljoprivrede i od socijalne pomoći ili penzije kako ih oni nazivaju. Ove godine se žetva završila, rod je prosečan. Samo od poljoprivrede se ne može preživeti, porodica i kuća zahtevaju mnogo više nego što možemo da priuštimo”, kaže Vekoslav Anđelković.

“Moramo biti zadovoljni, dobili smo repromaterijal preko kancelarije za Kosovo, za naše potrebe imamo dovoljno. Višak ćemo da prodamo kako bi obezbedili repromaterijal za sledeću godinu. Kupci su Albanci, sada čekamo samo cenu”, kaže Branko Gligorijević, predstavnik ovog sela.

Nekoliko porodica se bavi i uzgojem vinove loze, ali je to u mnogo manjoj meri nego što je bilo ranije. Iako je škola zapuštena, u selu ima dece, ali su prinuđeni da na nastavu putuju kilometrima dalje.

“Idu ponedeljkom u Štrpce, tamo plaćaju stan, u petak ih sin ponovo vraća. Mi ovde imamo školu, imamo nastavni kadar, ali država neće da čuje. Po kosovskom sistemu ne pada nam na pamet da radimo”, ističe Gligorijević.

“Predstavnici ovog sela su nekoliko godina unazad pisali više zahteva Republici Srbiji i Ministarstvu prosvete da se škola obnovi, bilo je tu još četvoro dece i ovih troje, ali od njih nikada nismo dobili odgovor tako da je sve ostalo na tome”, kaže Anđelković.

Problema ima i što se zdravstvene zaštite tiče jer poslednjih godina ambulanta nije u funkciji.

“Imali smo do skoro ambulantu koja je radila, ali poslednjih godina je opljačkana, tako da više ne radi. Narod ide da se leči u Štrpcu, nekad dođe lekar da obiđe meštane ali to je u poslednje vreme sve ređe. Narod je primoran da se leči i u kosovskim ustanovama, šta ćemo mora se”, ističe Vekoslav Anđelković.

Selo Novake sledeće nedelje obeležiće seosku slavu, praznik Svetih Vrača Kozme i Damjana. Kažu da je to poseban dan za sve njih, jer tada dolaze oni koji su napustili selo. Iako se kratko zadržavaju, meštanima Novaka donose radost, zajedno se prisećaju minulih vremena.

RTK2

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.