Nova školska godina na Severu počinje kako je i završena prethodna – u jeku krize

Počela je nova školska godina, đaci se nakon letnjeg raspusta vraćaju u školske klupe. Vraćaju se i učenici koji žive u srpskim sredinama na Kosovu. Oni na Severu novu školsku godinu započinju u sličnoj atmosferi kao i pri završetku prethodne – uz krizu koja je ušla u četvrti mesec. Ispred osnovnih škola u severnom delu Kosovske Mitrovice ovog jutra zatičemo učenike koji su se vratili u školske klupe, kao i one najmlađe koji su po prvi put seli u njih.

26. maja ove godine otpočela je aktuelna kriza na Severu Kosova čiji se kraj još uvek ne nazire.

Kosovske vlasti tada su uz pomoć policije i uz upotrebu sile ušle u opštinske zgrade u Zvečanu, Zubinom Potoku i Leposaviću, koje su koristile srpske opštinske strukture, dok su se građani u znak protivljenja okupili ispred objekata. Specijalci su i dalje u ovim objektima, a ispred njih i dalje protestuju građani.

Svega dva dana nakon zauzimanja objekata, školske vlasti na Severu donele su odluku da obustave nastavu u svim školskim ustanovama.

Roditeljima su prosleđene poruke učitelja i nastavnika u kojima se navodi da „zbog prusustva kosovske policije pod punom ratnom opremom, nastavnici i učenici nisu u stanju da neometano i bezbedno izvode nastavu, te da će ona biti prekinuta sve dok postoje navedeni razlozi i policajci se ne povuku“.

U školske klupe se od tada učenici nisu vraćali, osim onih u završnim razredima osnovnih i srednjih škola, radi polaganja maturskog ispita.

Nakon završetka školske godine i početka letnjeg raspusta, a s obzirom na to da nije bilo naznaka okončanja krize, temu obrazovanja na Severu, potisnula su druga dešavanja.

Međutim, kako se bližio septembar mesec, sve češće se postavljalo pitanje – da li će, kada i na koji način krenuti nova školska godina.

Na Severu Kosova još početkom avgusta meseca kružili su nezvanični navodi da će se nastava odvijati online putem, upravo zbog toga što kriza nije okončana.

U tunelu

KoSSev portal je još sredinom avgusta pokušavao da dobije zvaničnu potvrdu o održavanju nastave u novoj školskoj godini.

Tada smo kontaktirali načelnika školske uprave Ministarstva prosvete u Kosovskoj Mitrovici, Ivana Zaporožca.

Iako je, za razliku od višegodišnje prakse nejavljanja, tada prihvatio naš poziv, u kratkom razgovoru kazao nam je da je „u tunelu“, jer putuje ka jezeru, te nam je predložio da se čujemo za 20-tak minuta.

Kasnije, međutim, nismo uspeli da ga dobijemo.

U međuvremenu je usledila i zvanična informacija da će nastava u školama na Kosovu koje funkcionišu prema srpskom obrazovnom sistemu početi 1. septembra i to neposredno.

Zaporožac je potvrdio, ali za druge medije, da je to dogovoreno na sastancima u Ministarstvu prosvete i sa direktorima škola, te je kazao da „ni u jednom trenutku nisu razmatrali opciju onlajn nastave“.

Nakon tragedije usled koje je i u centralnoj Srbiji školska godina završena ranije, kada je trinaestogodišnji dečak usmrtio desetoro svojih vršnjaka i čuvara Osnovne škole „Vladislav Ribnikar“ u centru Beograd, Zaporožac je kazao da će početak nove školske godine biti posvećen osvrtu na nemile događaje, te da se planira organizacija radionica i drugih aktivnosti.

Naglasio je da su izvršene sve neophodne pripreme za početak nastave i da su škole spremne za prijem učenika „uprkos teškoj političko bezbednosnoj situaciji“.

Ovog jutra uverili smo se upravo u to da su se učenici, nakon letnje pauze vratili u školske klupe, a oni najmlađi po prvi put seli u njih.

Ispred škole Branko Radičević u Kosovskoj Mitrovici zatekli smo mališane koji čekaju da uđu u svoje učionice.

Prozivka učenika petog razreda održana je u 07.15, dok je u 09.00 organizovan doček đaka prvaka.

Prvi razredi su danas imali po jedan čas upoznavanja, a učenici drugih razreda dva do tri časa.

Ovog jutra oživela je i osnovna škola Sveti Sava, gde zatičemo roditelje koji se pozdravljaju sa svojom decom i nastavnike koji započinju prvi čas.

I u ovoj obrazovnoj ustanovi je nova školska godina krenula kako je bilo i planirano.

Nastava je ujedno počela i uz intoniranje himne Republike Srbije.

Broj đaka prvaka koji su danas seli u školske klupe OŠ Sveti Sava je 112, a raspoređeni su u četiri odeljenja, što je u poređenju na prošlu godinu – veći broj učenika, saznaje naš portal.

A kako bismo proverili da li je nova školska godina počela u svim školama koje rade prema srpskom obrazovnom sistemu, pokušali smo i ovog jutra da stupimo u kontakt sa načelnikom Školske uprave za Kosovo i Metohiju, Ivanom Zaporožcem.

Slično kao i „iz tunela“, Zaporožac nam je kazao da će da nas pozove za pola sata jer je na sastanku, te da mu nije problem da da izjavu. On nas, međutim, nije pozvao, dok je naše pozive odbijao.

Neposredno pre objavljivanja vesti poslao nam je SMS u kojem je naveo da mu pošaljemo poruku, što smo i učinili.

Zaporožac je, međutim, prethodno potvrdio za Radio Kontakt Plus da je zvono zazvonilo u svim školama na Kosovu koje rade u sistemu Republike Srbije.

On je jutros obišao Srednju školu koja se nalazi u sklopu zgrade Opštine Zvečan u kojoj su raspoređeni pripadnici specijalne jedinice Kosovske policije, kao i pripadnici KFOR-a

„Došao sam da obiđem školu, nastavnike, učenike, da vidim u kojim uslovima će raditi u narednim danima i da dam podršku zaposlenima i učenicima“, kazao je Zaporožac za ovaj medij, navodeći ujedno da je razgovarao sa predstavnicima KFOR-a, odnosno njihovim timom za vezu, o unapređenju bezbednosti đaka.

Kosovska policija poziva vozače da budu oprezniji

Danas je nova školska godina počela i u školama koje funkcionišu po kosovskom obrazovnom sistemu.

Kosovska policija pozvala je sinoć sve učesnike u saobraćaju na dodatni oprez, uz poruku da je bezbednost najmlađih zajednička briga i odgovornost.

Oni su istovremeno izneli statističke podatke o saobraćajnim nesrećama za prethodnu godinu.

U 2022. godini u saobraćaju je život izgubilo 106 osoba, od kojih je 5 bilo mlađih od 12 godina, 7 između 13 i 18 godina, a 94 osobe su bile starije od 19. godina, dok je u istoj godini povređeno 14.714 osoba, od čega su 787 njih mlađi od 12 godina, 962 starosti od 13 do 18 godina i 12.965 starijih od 19 godina, naveli su iz Kosovske policije.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.