Zaporožac: Školska godina počinje neposredno 1. septembra

Foto: KoSSev – OŠ Branko Radičević

Nastava na čitavom području Kosova i Metohije počeće na vreme, prema kalendaru Ministarstva prosvete Republike Srbije 1. septembra, rekao je za program Radija Kosovska Mitrovica načelnik školske uprave Ministarstva prosvete u Kosovskoj Mitrovici, Ivan Zaporožac.

„Na sastancima i u Ministarstvu prosvete i sa direktorima škola, dogovorili smo se da nastava počne neposredno u školskim klupama i ni u jednom trenutku nismo razmatrali opciju onlajn nastave. To je bitno da znaju i roditelji i nastavnici, tako da će nastava početi na vreme“, rekao je.

On je dodao da će zbog poznatih dešavanja s kraja prošle kalendarske godine i ranijeg završetka nastave, ova godina biti nešto drugačija.

„Naime, prve dve nedelje školske godine će biti posvećene osvrtu na nemile događaje i nesreću koja nas je zadesila u OŠ ‘Vladislav Ribnikar’ u Beogradu. U školama će se organizovati radionice i različite aktivnosti koje će pomoći učenicima i nastavnicima, kao i svim relevantnim školskim činiocima, nastavničkim većima, onima koji treba da pruže pedagoško psihološku podršku, da naprave korak dalje u poboljšanju međuljudskih odnosa i razvijanja empatije jednih prema drugima kao i ukazivanje i rešavanje problema koje imamo a koji tište učenike, roditelje i nastavnike. Sve u cilju da probamo da sprečimo da dođe do nekog problema koji bi mogao da izazove nešto što nije u interesu bilo koga“.

Sve to prati i rešavanje pitanja bezbednosti u školama, a da li je i na koji način u školama na Kosovu i Metohiji to regulisano, s obzirom na specifične političko-bezbednosne okolnosti?

„Uprkos teškoj političko bezbednosnoj situaciji na Kosovu i Metohiji, mi počinjemo školsku godinu na vreme, znate da to nije u našim rukama, ali direktori škola će se potruditi da upotrebe sve kapacitete, pomoćne radnike, nastavnike, koji će dežurati i u dvorištima i u školama da bezbednost bude na najvišem nivou“.

Govoreći o tome koliko će bti novih đaka prvaka u školskim klupama, Zaporožac je kazao da podaci o upisanim učenicima ne odstupaju mnogo od podataka od prošle godine, te je dao primer Kosovske Mitrovice, na čijoj je teritoriji ove godine upisano pedeset učenika više nego prošle.

„Direktori škola su izvršili sve neophodne pripreme za početak nastave, škole su tehnički spremne za prijem učenika, a imaju i zadatak ove godine da pripreme radionice prema smernicama Ministarstva prosvete“, zaključio je Zaporožac.

Radio Mitrovica severPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.