Noćas pomerite kazaljke na satu, počinje zimsko računanje vremena

Sat menjanje sata
FOTO: KoSSev

Da sutra ne biste poranili na nedeljni ručak, eventualni sastanak, jutarnju, ili popodnevnu kafu ili pak na posao i to za celih sat vremena, noćas pomerite kazaljke na vašem satu sa 3 na 2 časa. Počinje zimsko računanje vremena – spavaće se sat vremena duže.

Zimsko računanje vremena ove godine u Srbiji počinje u noći između subote 30. i nedelje 31. oktobra i trajaće do poslednjeg vikenda u martu, kada, ukoliko se ne ukine sezonsko pomeranje sata, ponovo počinje letnje računanje, koje je u Srbiji uvedeno 1983. godine i regulisano Zakonom o računanju vremena.

Prelazak sa letnjeg računanja vremena na zimsko prvi put je zabeležen 1916. godine u zemljama severne Evrope, dok je pomeranje kazaljki u zapadnoj Evropi uvedeno početkom 70-tih godina prošlog veka.

Iako je prošle godine bilo najava, da će se od ove godine u Srbiji ukinuti pomeranje kazaljka za jedan sat unazad i da bi trebalo da se uvede jedinstveno računanje vremena, to se ipak nije dogodilo.

Osim Srbije, države članice EU, takođe će vratiti časovnike za jedan sat unatrag, jer nisu postigle saglasnost o predlogu Evropske komisije od pre tri godine da se ukine sezonsko pomeranje sata poslednje nedelje u martu, odnosno u oktobru.

Podsetimo, Evropski ministri saobraćaja odlučili su u decembru 2018. da odlože odluku o ukidanju sezonskog pomeranja sata do 2021. ali se nakon toga ništa nije dogodilo po tom pitanju.

Pomeranje časovnika ne primenjuje se u svim državama sveta i ne dešava se u isto vreme. Rusija i Belorusija ukinule su ovu praksu, a Turska od 2016. godine primenjuje stalno letnje računanje vremena.

Za one zemlje koje planiraju da zauvek ostanu na letnjem računanju vremena trebalo bi da pomere kazaljke poslednji put u martu 2022., a one koje odaberu zimsko računanje vremena podešavaće svoje satove poslednji put u oktobru 2022. godine.

A oni koji noćas zaborave da pomere kazaljke na svojim časovnicima, i istovremeno su korisnici pametnih telefona i raznih tehničkih uređaja možda ipak neće poraniti tokom sutrašnjeg dana.

Operativni sistemi poput Android-a, IOS-a, Windows-a imaju automatsku mogućnost prelaska sa jednog računanja vremena na drugi.

Ipak, ovo znači da ćemo večeras spavati „sat vremena duže“ i još jednom ne zaboravite noćas da svoje časovnike podesite i vratite sat vremena unazad!Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.