Obeležena godišnjica smrti mitropolita Amfilohija

U Hramu Hristovog Vaskrsenja u Podgorici održana je liturgija povodom godišnjice smrti mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija.

Liturgiju je služio mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije. Sasluživalo je više episkopa među kojima su bili raško-prizrenski Teodosije, mileševski Atanasije, diseldorfski i cele Nemačke, Grigorije, kao i sveštenstvo iz više eparhija.

Vladika Teodosije je u svojoj besedi kazao da je ljudima potrebna vera, a da je u reči ljudskoj „sila Božija“, kojom se čovek „osvećuje i spasava“.

„Vera je za nas potrebna jer su to dveri našeg bića“, kazao je vladika.

Objasnio je da postoje „dve smrti“, ali i „dva vaskrsenja“.

„Prva smrt je smrt duše, a druga je smrt tela. Ali i u ovom svetu možemo vaskrsnuti dušom, a zasigurno ćemo vaskrsnuti telom. (…) Onako kako živimo u ovom svetu i kome smo služili ovde u ovom životu, taj udeo ćemo dobiti i u večnom životu“.

Vladika je u besedi govorio o mitropolitu, naglašavajući da je on svoje savremenike učio ljubavi, „ne samo rečima“, već upravo svojim primerom i životom.

I dok je vladika Teodosije besedio jutros na liturgiji, večeras je u podgoričkom hramu održano književno veče u čast mitropolita koji je i sam bio književnik za života. Na veliki broj prisutnih poseban utisak je ostavila beseda vladike Grigorija, a deo besede objavljujemo u ovom tekstu.

Jutrašnjem pomenu su prisustvovali i premijer Crne Gore, Zdravko Krivokapić, predsednik Skupštine Crne Gore, Aleksa Bečić, a uz više crnogorskih zvaničnika i političara.

Podsetimo, 27. oktobra, na dan praznika Svete Petke, s ciljem obeležavanja godišnjice smrti jednog od najvećih teologa i monaha SPC, započeti su “Dani Mitropolita Amfilohija”.

Manifestacija je započeta takođe u kripti Hrama Hristovog vaskrsenja u Podgorici i bila je posvećena njegovoj ličnosti – pastirskom radu i književnom stvaralaštvu.

Mitropolit crnogorski i primorski je istovremeno i egzarh pećkog trona, a i mitropolit Amfilohije, kao i njegov naslednik Joanikije – posebno su omiljeni kod Srba na Kosovu i u Metohiji.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.