NKEU nakon Vučićevog obraćanja: Tvrdnje da je civilno društvo deo zavere su skretanje pažnje sa određenih tema

Foto: NKEU

Nacionalni konvent o Evropskoj uniji – najbrojnija mreža organizacija civilnog društva u Srbiji, odbacila je jučerašnje tvrdnje predsednika Srbije, o tome da je civilno društvo navodno deo zavere kojom se na Srbiju vrše pritisci od strane međunarodne zajednice.

„Kritika rada institucija na osnovu argumenta u cilju poboljšanja stanja u društvu jedan je od načina za ostvarivanje osnovne uloge organizacija civilnog društva u svakoj demokratskoj zemlji, koja je u Republici Srbiji garantovana na ustavnom i zakonskom nivou“, poručuju u svojoj reakciji.

Sa druge strane navode da način na koji je predsednik Srbije govorio o civilnom društvu predstavlja „reaktiviranje narativa stvorenog tokom devedesetih godina“:

„Sa ciljem kreiranja unutrašnjih neprijatelja koji treba da posluže skretanju pažnje javnosti sa određenih tema“.

A teme su, smatra Nacionalni konvent – izveštaj međunarodnih organizacija, ODIHR i Freedom House koje beleže drastično ugrožavanje demokratskih standarda i građanskih sloboda u Srbiji.

 

Naglašavaju da učestali ton obraćanja najviših državnih funkcionera koji sadrži ove elemente, ugrožava komunikaciju i saradnju između države i civilnog društva koja je, kako navode, jedan od ključnih parametara u oblasti političkih kriterijuma pregovaračkog procesa između Srbije i Evropske unije.

„Dodatno, na ovaj način se dovodi u pitanje i implementacija ODIHR preporuka za unapređenje izbornog procesa, imajući u vidu da izveštaj o decembarskim izborima u Srbiji predviđa obavezu države da ključne preporuke sprovode u saradnji sa civilnim društvom“.

Nacionalni konvent posebno je osudio „pokušaj diskreditacije“ autora izveštaja ili dokumenata kojima se daju ocene unutrašnjeg stanja u Srbiji sa čijim navodima se predstavnici vlasti u Srbiji ne slažu.

„Nakon kampanje protiv članova posmatračke misije na osnovu čijih nalaza je izrađen ODIHR izveštaj, svedočimo i diskreditaciji izveštaja organizacije Freedom House preko njihovog analitičara i člana Radne grupe za Poglavlje 35 i Međusektorske radne grupe za političke kriterijume Nacionalnog konventa, Nikole Burazera“, poručili su.

Konstatuju da je reč o targetiranju pojedinca koje je „posebno opasno“ i krajnje neprihvatljivo jer, kako navode, način na koji se se sprovodi može ugroziti ne samo njegov lični i profesionalni kredibilitet, već i bezbednost.

Nacionalni konvent o Evropskoj uniji ujedno podseća i državne organe i javnost u Srbiji da je neprihvatljiva svaka vrsta napada na slobodu izražavanja aktera iz civlnog sektora.

„Normalizacija ovakvog postupanja može dovesti do ozbiljnih posledica po njihovu ličnu bezbednost, ali i društveni život uopšte“, konstatovali su.

Vučić: Pritisci preko političara, medija, NVO-a na tri načina

Predsednik Srbije, Aleksandar Vučić, govorio je u jučerašnjom obraćanju javnosti o „ugrožavanju Srbije“; pomenuvši još jednom, kako to predstavlja, izdajničku ulogu medija, nevladinih organizacija, ali i drugih grupa.

Pritisci na režim u Srbiji se sprovode preko političara, medija i nevladinih organizacija, kazao je Vučić, navodeći da je na delu „stalna demonizacija Srbije zbog tobožnjih nedemokratskih, odnosno autokratskih tendencija“.

Pritisak se vrši i oko Banjske, kazao je Vučić, navodeći da se ujedno „kriminalizuje rukovodstvo Srbije“, ali i pominju „pokradeni izbori“ u Srbiji i loše stanje u medijima, što je predsednik odbacio.

Kada je reč o nevladinom sektoru, Vučić je kazao da ove organizacije – lokalne, regionalne i međunarodne „uvek sinhronizovano deluju, sa istim finansijerima“.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.