NIJZ: Uprkos malom broju novozaraženih vakcinacija i dalje neophodna

Foto: Tanjug / Jaroslav Pap

Kosovski institut za javno zdravlje pozvao je građane da, uprkos malom broju novozaraženih na Kosovu u poslednje vreme, nastave sa vakcinacijom protiv koronavirusa. 

Institut je u stalnom kontaktu sa Ministarstvom zdravlja radi praćenja virusa, a osim apela na vakcinaciju, pozivaju i na opreznost u sprovođenju preventivnih mera protiv zaraznih bolesti.

„Institut za javno zdravlje Kosova kontinuirano testira i prati sve slučajeve, kontakte obolelih u zajednici i laboratorijsku dijagnostiku“, kažu iz Instituta na Fejsbuk stranici.

Svim osobama koje imaju simptome kao što su glavobolja, kašalj, bol u grlu, otežano disanje, curenje iz nosa, temperaturu, malaksalost ili gubitak ukusa preporučuju da se testiraju.

Ujedno, podsećaju da se u mnogim zemljama još uvek registruje mnogo obolelih slučajeva, te da pandemija još uvek nije gotova.

„Prema poslednjoj proceni u SAD, čini se da su omikron varijante ‘BQ.1’ i ‘BQ.1.1’ blisko povezane i čine 16,6 odsto varijanti koronavirusa u zemlji, vrednost koja se skoro udvostručila u odnosu na prošlu nedelju“, poručuju iz Instituta.

Dodaju i da se u Evropi očekuje da u narednih mesec dana one postanu dominantne varijante, na šta je upozorio i Evropski centar za prevenciju i kontrolu bolesti.

Preciziraju da su obe varijante nastale od ‘BA.5’ podvarijante Omikrona, za šta su regulatorna tela u Evropi i SAD-u nedavno preporučila buster doze vakcine.

U saopštenju se navodi i da, prema virolozima, varijante ‘BQ.1’ i ‘BQ.1.1’, mogu dovesti do povećanja broja slučajeva ove zime u SAD-u i dodaju da se takvo povećanje već primećuje u Evropi i Velikoj Britaniji.

Pročitajte još: 

SZO pozvala Evropu na oprez pred zimu zbog koronavirusa i sezonskog gripaPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.