"Ničije dete” Vuka Ršumovića oduševilo i rasplakalo Mostru

“Ničije dete”, debitantski film Vuka Ršumovića, ovenčan je nagradama na prestižnom filmskom festivalu u Veneciji. Priča o sudbini deteta iz Bosne i Hercegovine, odraslom sa vukovima, pokrenula je emocije publike ali i još jednom ukazala na talenat domaćih filmadžija koji muku muče sa finansijama.
 
Nakon što su se slegli prvi utisci, po povratku u Beograd, reditelj Vuk Ršumović kaže da se isplatio veliki trud i da je na film venecijanska publika regovala vrlo emotivno.
 
„To je za mene najveća i najbitnija stvar. Ovaj film kritičari su uveliko poredili sa filmom Fransoa Trifoa ’Divlje dete’. S tim što su isticali da, zapravo, ovde sada postoji apsolutno nov obrt koji se tiče balkanskog identiteta i cele te priče o raspadu jedne zemlje“, kaže reditelj.   
 
Istinita priča o detetu koje su lovci pronašli u šumskoj divljini Bosne i Hercegovine krajem osamdesetih, koje se devedesetih nakon socijalizacije u Beogradu vratilo u tamošnji ratni vihor, preneta je na filmsko platno i osvojila nagradu publike i nagradu FIPRESCI za najbolji film u selekciji pratećih programa venecijanskog filmskog festivala, kao i nagradu za najbolji scenario „Nedelje međunarodne filmske kritike“.
 
Film prati sudbinu dečaka pronađenog u bosanskim planinama, kom je dato ime Haris, njegov život u domu za nezbrinutu decu „Vasa Stajić“ u Beogradu i kasniji povratak u rodni kraj u sred rata.
 
Njega tumači nova mlada filmska zvezda Denis Murić, petnaestogodišnjak iz Zvečana, koji za RSE kaže da mu je prvo pojavljivanje na filmu prelepo iskustvo.
 
„Planiram da se bavim ovim poslom. U budućnosti sebe vidim na filmskom platnu kao dobrog glumca. Gluma je za mene… Ne znam kako to da kažem, ali meni je mnogo lako da glumim. To nekako izbija iz mene, nije to nešto što moram da učim ili da vežbam. Stoji tu negde i samo je ispoljavam“, priča Murić.
 
Denis i ekipa filma „Ničije dete“ nakon premijere u Veneciji doživeli su stojeće ovacije i višeminutne aplauze oduševljene publike koja je uzvikivala “bravo, bravo“. Po svedočenju članova filmske ekipe, mnogi gledaoci su plakali tokom projekcije, posle koje su okružili glumce i tražili autograme. Uz nagrade, to je dosadašnji epilog mukotrpnog rada na ovom filmu koji traje od 2009. godine.
 
Mala, gotovo beznačajna izdvajanja za kulturu i film u Srbiji zato su tema i posle ovog međunarodnog uspeha.
 
Ivan Tasovac, ministar kulture, rekao je da država zna da ceni uspeh, ali pred novinarima o finasijama konkretno nije govorio.
 
„Bojim se da nisu potpuno u pravu oni koji možda misle da ovakav uspeh može da postane normalnost. Dobiti tri nagrade na jednom od najprestižnijih festivala je velika stvar za svaku kinematografiju. Daj Bože da svaki naš film to uspe. Međutim, mora se sagledati veličina uspeha ekipe koja je ralizovala ovaj film“, naglašava Tasovac.
 
Dve nagrade žirija i priznanje publike debitantskom ostvarenju Vuka Ršumovića na čuvenoj Mostri su najveći uspesi srpske kinematografije u ovom veku. Nakon što je pobrao aplauze u Veneciji, film “Ničije dete” pozvan je i na festivale u Geteborgu, Istanbulu i u Australiji, gde će biti prikazan posle festivala u Torontu.
 
Producent Miroslav Mogorović zaključuje da nije bilo lako zaslužiti takav status, i da je tim zadovoljstvo još veće:
 
“Nadam se da će ovo biti ostvarenje koje može da napravi zamajac za srpsku kinematografiju. Da usledi novi talas uspeha i da naš film opet zauzme značajno mesto u evropskim i svetskim okvirima.”
 
U ovom ostvarenju pored mladog Denisa Murića igraju Pavle Čemerkić, Isidora Janković, Miloš Timotijević, Tihomir Stanić, Borka Tomović, Branka Šelić, Zinaida Dedakin, Goran Šušljik. Film "Ničije dete" premijeru u Srbiji će imati na Festu 2015.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.