Nezadovoljstvo institucijama i velika nezaposlenost

Izvor: RTK2 (tekst je izvorno preuzet i nije lektorisan)

Žitelji Kosova su u većini nezadovoljni radom ključnih kosovskih izvršnih, zakonodavnih i pravosudnih institucija. Izgubili su poverenje I u medije, a kod mladih nezaposlenost je najveći problem.

Ovo su neki od rezultata istraživanja koje je prošlog meseca na Kosovu uradio UNDP, a predstavio danas u izveštaju “Puls javnosti”.

Jedno od mogućih objašnjenja za visoko nezadovoljstvo insti­tucijama za novembar 2014. je politički zastoj koji je trajao više od osam meseci. Ipak, najnoviji podaci pokazuju da je nezadovoljstvo insti­tucijama i dalje visoko, bez obzira na funk­cionisanje institucija od decembra prošle godine.

Samo 21% stanovnika Kosova je za­dovoljno ključnim kosovskim institucijama u poređenju sa 46% u aprilu 2014. godine.

Stanovnici Kosova su takođe izgubili poverenje u slobodu izražavanja medija i nezavisnost pravosudnog sistema. Samo 35,5% ispitanika tvrdi da veruju da mediji na Kosovu uživaju slobodu izražavanja u poređenju sa 40% u novembru 2014. godine, dok 16% u odnosu na 13% u no­vembru 2014. godine tvrdi da veruje u nezavis­nost pravosudnog sistema.

Javno nezadovoljstvo ekonomskom situaci­jom na Kosovu je još veće nego nezadovoljstvo političkim pravcem: oko 31% svih ispitanika je ili nezadovoljno ili veoma nezadovoljno trenutnom ekonomskom situacijom na Kosovu, dok pedeset dva odsto onih koji su odgovorili je odabralo nezaposlenost kao najveći problem, zatim 27% je odabralo siromaštvo.

Korupcija je rangirana na trećem mestu na ovoj listi; 5% stanovnika Kosova smatra da je to najveći problem na Kosovu.

Emigracija je tradicionalno mehanizam preživljavanja za stanovnike Kosova, dakle, skoro polovina domaćinstava (47%) navode da imaju člana porodice u inostranstvu.

Tokom poslednjih šest meseci Kosovo je doživelo neočekivani talas iselja­vanja. Više od polovine ispitanika (50,5%) od zadnjeg izveštaja tvrdi da je najmanje jedan od njihovih rođaka ili prijatelja napustio Kosovo u poslednjih šest meseci, dok je 49,5% navelo da je najmanje jedan od njihovih bliskih članova porodice (bračni drug, roditelj, dete, brat, tetka/ujak, unuče, tazbina) migrirao u tom vremenskom periodu 

Kada se brojke onih koji su migrirali razlože prema polu, podaci pokazuju da su 75% njih muškarci, dok je 25% njih žene.

Ogromna većina ispitanika smatra da su glavni razlozi za migraciju sa Kosova tokom proteklih šest meseci loši društveno ekonomski uslovi.

Četrdeset pet procenata veruje da je nezaposle­nost glavni razlog, 29% je odabralo siromaštvo, 10,5% ekonomske teškoće, dok je 10% odgovo­rilo da su stanovnici Kosova u migraciji u po­trazi za boljom budućnošću za svoje porodice sa niskim primanjima.

Da bi se stekao uvid o profilu onih koji su mi­grirali, ispitanici su pitani o nivou obrazovanja, zaposlenja i životnim uslovima porodice, rod­bine i prijatelja koji su migrirali u poslednjih šest meseci. Podaci pokazuju da je većina njih (77%) završila srednju školu, a zatim slede oni koji su završili samo osnovnu školu (13%). Samo oko 10% onih koji su migrirali – prema njihovim prijateljima, rođacima i članovima porodice – ima visoko ili više obrazovanje.

Na pitanje o zemlji krajnjeg odredišta onih koji su migrirali, 80% ispitanika koji su tvrdili da imaju porodicu, rođake i prijatelje koji su mi­grirali, navelo je da su krenuli u Nemačku, a za­tim 7,5% onih koji odlaze u Francusku i oko 3% koji preferiraju Austriju ili Švajcarsku kao zem­lje svog krajnjeg odredišta.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.