Nepostojeća vest, realne tenzije: Kosovska ministarka poručuje Vučiću da Gazivode nije poprište provokativnih defilea uoči sastanka u Vašingtonu

Foto: Ridvan Slivova/Telegrafi

„U kritičnoj nedelji kada Kosovo pokušava da izgradi političko i institucionalno jedinstvo za trilateralni sastanak sa Srbijom u Vašingtonu pod pokroviteljstvom Bele kuće, potencijalne posete će biti viđene kao politizacija i kontraproduktivna provokacija uoči ozbiljne i konkretne inicijative međunarodnih partnera“, objavila je danas na svom Fejsbuk profilu kosovska ministarka spoljnih poslova, Meljiza Haradinaj Stubla u reakciji na medijske napise u kosovskim medijima o poseti srpskog predsednika, Aleksandra Vučića, Gazivodama, a koja je potekla od neproverene, odnosno stare informacije koju je objavio portal nova.rs o poseti koju je Vučić najavio 2018.

Haradinaj Stubla je u svojoj objavi podsetila na sporazum iz Brisela o regionalnom predstavljanju, a prema kom visoki zvaničnici zahtev za posetu moraju da podnesu 72 sata unapred, što, kako je objavila, srpski predsednik nije učinio.

Reagujući na nepostojeću posetu, ova ministarka spoljnih poslova poručila je još i to da su „Kosovo i njegovi resursi vlasništvo Kosova i njegovih građana“ kao i da neće postati „poprište provokativnih defilea“ čiji je cilj promocija interesa koji pripadaju prošlom veku“.

Uprkos svim ovim optužbama, Stubla poručuje da „Kosovo ostaje konstruktivna strana, posvećena unapređenju mira, sigurnosti i stabilnosti u regionu“.

Stara vest iz 2018. kada je srpski predsednik, Aleksandar Vučić, najavio da će posetiti Gazivode, a koja se jutros „tehničkom greškom redakcije nova.rs“ našla na ovom portalu, proizvela je više reakcija na kosovskoj medijskoj sceni iako je portal nova.rs vest ubrzo po objavljivanju povukao, objavivši izvinjenje čitaocima.

Tako je prištinski Zeri pisao o tome da je srpski predsednik „otkazao posetu Gazivodama“. Zeri se pozvao na navode B92 koji je objavio potvrdu iz kabinete srpskog predsednika o tome da informacija o poseti Gazivodama „nije tačna“.

Zeri u istom tekstu podseća da je Gazivode „vruća tema“, kao i to da je kosovski predsednik, Hašim Tači, posetio ovo veštačko jezero u Zubinom Potoku, a dodaju i da Vučić početkom septembra putuje u Vašington gde će se sastati sa kosovskim premijerom, Avdulahom Hotijem pod pokroviteljstvom izaslanika predsednika SAD za dijalog, Ričarda Grenela.

Neproverenu vest o poseti Vučića Gazivodama sa sastankom u Vašingtonu povezao je i portal Gazeta Blic koji je nepostojeću posetu nazvao „provokacijom“ uoči nastavka dijaloga na ekspertskom nivou u Briselu i sastanka srpskih i kosovskih lidera u Vašingtonu.

Sastanak u Briselu u sklopu dijaloga pod vođstvom Lajčaka na ekspertskom nivou zakazan je za 27. avgust, dok je sastanak Vučića i Hotija pod pokroviteljstvom Grenela, zakazan za 4. septembar.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.