Neplanskom sečom šuma ugrožava se čitav ekosistem

Šuma
Foto: RTK2

Iako šume predstavljaju pluća planete i sistem za održavanje života, nesavesni građani bespravnom sečom ugrožavaju čitav ekosistem. Prema podacima kosovske Agencije za šume, u prvoj polovini ove godine podneto je čak 925 prijava za ilegalnu seču šuma, piše RTK2.

Šume pokrivaju oko 60% teritorije Kosova, a one u javnom vlasništvu zaštićene su zakonom. Iz Agencije za šumarstvo napominju da je, od kako su šume pod nadležnošću opština, učestala bespravna seča što je, pojašnjavaju, posledica kadrovske nepripremljenosti, odsustva profesionalnosti, logističke podrške, ali i nedostatka sredstava.

U prvoj polovini 2021. godine podneto je ukupno 925 prijava za ilegalnu seču šuma, od toga 783 prekršajne i 142 krivične.

„Opštine u kojima je pričinjena značajna šteta šumama su: Podujevo, Kačanik, Novo Brdo, Suva Reka, Uroševac, Istok, Obilić, Leposavić, Zubin Potok. Šteta je pričinjena i u nacionalnom parku Prokletije, a naročito u Nacionalnom parku Šara”, navodi se u saopštenju Agencije za šume.

Na teritoriji Opštine Štrpce u javnom vlasništvu je 8.600 hektara šume, a u privatnom, oko 1.000 hektara. Opštinska jedinica šumarstva svake godine omogućava snabdevanje ogrevnim drvetom lokalnog stanovništva i privrednih subjekata. Ove godine je u planu i pošumljavanje 60 hektara, dok je prošle godine pošumljeno 36 hektara zemljišta. Nadležni iz lokalne samouprave u Štrpcu napominju da imaju odličnu saradnju sa svim institucijama, kao i da redovno kontrolišu stanje šuma na ovoj teritoriji, u nastojanju da spreče bespravnu seču.

„Ove kalendarske godine imamo doznaku za maloprodaju, po selima i to je 16 evra po metru kubnom na panj. Imamo za snabdevanje za privredne subjekte oko 5.000 kubika ogrevnog drveta…Što se tiče ilegalne seče, možemo reći da na teritoriji u vlasništvu jedinice za šumarstvo ima nelegalne seče, ali ne toliko, ali tamo gde gazduje Nacionalni park Šara, tu je primetna šteta“, kaže šef jedinice šumarstva pri Opštini Štrpce, Miloš Stojković.

Ni privatni vlasnici ne mogu obavljati seču drveća prema svom nahođenju, već im je za to potrebna dozvola Jedinice šumarstva pri lokalnoj samoupravi.

“Zahtevi se predaju do 31. marta opštinskim jedinicama, a nakon razmatranja od strane opštine, šalju se Regionalnim koordinacionim direkcijama, gde stručnjaci vrše procenu stanja šuma, verifikaciju, a na osnovu toga opštinska Odeljenja za šumarstvo izdaju dozvole za seču i prateću dokumentaciju”, navodi se u saopštenju Agencije za šume.

Za suzbijanje ilegalne seče neophodna je veća saradnja nadležnih institucija, uključujući i policiju i pravosudni sistem, ističu iz Agencije za šume. Do kraja godine je u planu pošumljavanje 563 hektara zemljišta, koje će početi na jesen.

RTK2

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.