Neobaveštena javnost neprijatelj normalizaciji odnosa; operacija uspela, pacijent umro

Među Srbima i Albancima na Kosovu i Metohiji prisutan je veliki jaz u shvatanju dogovora iz Brisela. Građani nisu dovoljno informisani o briselskim sporazumima, naročito Srbi na Severu Kosova u čije ime su donošene odluke u Briselu. Poglavlje 35 predstavlja "mač nad Beogradom", ali je dobro što su građani Srbije saznali šta sadrži ovo poglavlje, jer je bilo puno mistifikacije i dezinformacija u vezi sa tim poglavljem i procesom. Neobaveštena javnost neprijatelj je pregovaračima i normalizaciji odnosa. Srbi se iseljavaju sa juga i uopšte sa Kosova i Metohije i to će se nastaviti i u 2016. Oni imaju dva problema – sa Beogradom i sa Prištinom. Beogradske vlasti i kosovski Srbi ne govore istim jezikom. Slobodan Milošević je statusno izgubio Kosovo, a aktuelna vlast će "izgubiti" narod, a time i teritoriju na kojoj žive Srbi. Kosovski Albanci se plaše da bi ustupci u dijalogu mogli da ugroze funkcionalnost njihove "države" i miniraju šanse za članstvo u EU. Oni se nadaju da se sledeće godine neće ponoviti borba između Beograda i Prištine oko članstva Kosova u UNESCO. Iduća godina je najpovoljnije vreme za međunarodnu zajednicu da reši problem u vezi sa Kosovom. Pošto je Kosovo "mlada država", nikako "ne možemo" da govorimo o multietničkim incidentima. Bilo je potrebno 17 godina da premijer Vučić prizna da ono što se desilo u Peći jeste sramota. Ovo su neke od poruka sa panela "Kosovo 2016 – očekivanja i izazovi" u okviru konferencije koju je ove nedelje u Beogradu organizovao londonski "Ekonomist".

Na panelu o Kosovu govorili su koordinator Foruma za etničke odnose – Nenad Đurđević, predsednik Društva novinara Kosova i Metohije – Budimir Ničić, lider Srpskog nacionalnog foruma – Momčilo Trajković, novinar Koha TV – Adriatik Keljmendi, novinarka RTK – Gentiana Begoli, analitičar – Branko Radun i novinarka BIRN-a u Prištini – Valeri Hopkins.

Šta su sve ovi panelisti rekli o Kosovu u Beogradu, pogledajte na video snimku u prilogu vesti. Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.