Nenad Radosavljević: Komentar dana

Komentariše: Nenad Radosavljević

Jedan od osnivača „OVK“, Jakup Krasnići, pojavio se danas prvi put pred sudijom za prethodni postupak Specijalizovanih veća Kosova u Hagu, zbog upoznavanja sa optužnicom, nakon čega se izjasnio da nije kriv.

Iskreno se nadam da neće biti poslednji put. To je jednostavno obaveza pravnog sistema kome težimo i koji želimo da dostignemo. Svako treba da odgovara za zlo koje je, ako je, počinio.

Usled velikog skoka broja zaraženih, kosovska vlada proteklog vikenda uvela je nove anti-kovid mere, između ostalog svi ugostiteljski objekti od petka do danas bili su zatvoreni. Iako još uvek nije poznato da li će iste mere važiti i sledećeg vikenda, kosovsko udruženje ugostitelja najavilo je da će se usprotiviti daljem zatvaranju ili bilo kojoj odluci o restriktivnim merama ukoliko im kosovska vlada unapred ne pomogne.

Ovo bi stvarno bilo dobro. Daš mi pare i ja radim koliko mogu, a uživam koliko hoću. To je bio jedan sistem, u pokušaju, ranije. Zvao se komunizam. Ne znam samo da li i ko to može da neka sredstva ugura u budžet pa posle da uživamo a da nam vlast deli koliko kome treba. Ustanite momci… Neko sve to ipak mora da stvori. Političari neće sigurno, trgovci i ugostitelji nemaju od čega, kultura, muzičari, slikari i književnici još manje… Zdravstveni radnici neće nikoga lečiti a učitelji neće nikoga učiti ako im za to neko ne plati… Konačno se vraćamo tamo gde smo počeli. Održaće nas seljaci i radnici. Na koje smo inače neodgovorno zaboravili.

Nemačka kancelarka, Angela Merkel, istakla je spremnost zemlje da se „rame uz rame” sa SAD i novoizabranim predsednikom Džozefom Bajdenom suoči sa „globalnim problemima” poput globalnog zagrevanja i pandemije koronavirusa. Berlin i Vašington „moraju da naprave zajednički front i da se suoče sa velikim izazovima našeg vremena, rame uz rame u teškim iskušenjima pandemije koronavirusa, rame uz rame u borbi protiv globalnog zagrevanja i njegovih globalnih posledica, u borbi protiv terorizma”, istakla je nemačka kancelarka.

Nekako bih više voleo da je neko drugi „rame uz rame” sa nekim drugim uz rame, a da se „baš oni” ne suočavaju sa globalnim problemima koje sami proizvode neodgovornim vladanjem. I nekako bih više voleo neki drugi front što se tiče velikih izazova našeg vremena a ne ovaj koji nas je uvukao u iskušenje pandemije. Vreme je proleća.

„Zaboravite na žurke, proslave i rođendane jer tamo imamo najviše zaraženih, nosite masku u prevozu i zatvorenom, perite ruke, zar je to toliko teško”, poručuje ministar zdravlja Zlatibor Lončar posle sastanka sa direktorima kovid bolnica. Kako kaže ministar zdravlja, najgora je situacija u Beogradu, gde je i najveći pritisak na sistem. „Svakoga dana otvaraju se novi kapaciteti da bi smo zbrinuli sve”. On podseća da se zemnunska bolnica otvorila za kovid pacijente, da je sledeća u planu pančevačka i da posle toga više nema adekvatnih bolnica koje bi mogle da se otvore.

Ma najbolje ti lepo otkačiš sve i daš ostavku. Tek tada će narod da shvati da si ti jedan jedini i nezamenljiv. I posle ima više naroda da strada od sekiracije zbog tebe nego od korone.

Kompanija Delta Miroslava Miškovića postala je novi vlasnik Sava centra, po početnoj prodajnoj ceni od 17,5 miliona evra. Prodaja najvećeg kongresnog centra u Srbiji – Sava centra, javnim nadmetanjem obavljena je jutros. To je bio treći pokušaj prodaje ovog simbola Beograda. Delta kongresni centar bio je jedini ponuđač na javnoj prodaji Sava centra koju je oglasio Grad Beograd.

Je l’ to onaj što ga je hapsio onaj drugi dok ga nije finansijski nadjačao, pa ga posle pustio da šibicari „Sava centrima” i drugim „sitama” a on ćapio „Beograd na vodi” i pola Vojvodine… I narodni keš, naravno.Svi navodi iznešeni u ovom tekstu su lični stav autora i ne odražavaju nužno stavove redakcije. KoSSev nije autor teksta. 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.