Nenad Radosavljević: Komentar dana

Komentariše: Nenad Radosavljević

U srpskim sredinama na Kosovu, prema najnovijim podacima zabeležen je 21 novi slučaj infekcije koronavirusom i deset izlečenja, saopšteno je danas iz Kriznog štaba opštine Severna Mitrovica. Od 97 obrađenih uzoraka (još jedan se čeka), 17 pozitivnih slučajeva evidentirano je u opštinama na severu Kosova i četiri u sredinama južno od reke Ibar. Pozitivni slučajevi po opštinama: Zvečan (7), Severna Mitrovica (6), Zubin Potok (4), Kamenica (2), Gračanica (1), Gnjilane (1). Oporavljeno je 10 lica – šest u Gnjilanu, tri u Štrpcu, jedno u Severnoj Mitrovici. Trenutno je hospitalizovano 10 lica i leče se u Zdravstvenom centru u S. Mitrovici.

Pre svega ovo nije S. Mitrovica nego Kosovska Mitrovica, a posle toga daj da sačekamo tog još jednog, jer su kod vas, takvi kakvi ste, ljudi brojevi a ne ljudi, pa da poentiramo kao najbolji na Kosovu… Razbijamo…

U Briselu je nastavljen dijalog između Beograda i Prištine na tehničkom nivou. Dnevni red ostao je nepromenjen. Prema najavama evropskih poslanika razgovara se o pitanju imovine i međusobnih finansijskih potraživanja. Dijalog je u septembru došao u blokadu zbog odbijanja Prištine da razgovara o unapred dogovorenoj temi – formiranju Zajednice srpskih opština, dok je s druge strane Beograd stavio na znanje da će na svim narednim sastancima insistirati na primeni ovog sporazuma.

Beogradska (čitaj Vučićevska) vlast, stavlja na znanje i insistira, ali na razgovore ide „bez obzira” saglasna sa blokadom zbog odbijanja Prištine da razgovara o ZSO. Voleo bih da naše interese brani kapacitet delegacije iz Prištine, koju svi ponižavamo, a da se protiv nas bori sastav delegacije i kapacitet Beogradske vlasti. Jedino tada bismo pobedili.

Nacrt zakona o zaštiti vrednosti borbe OVK nije izglasan ni na današnjoj sednici Skupštine Kosova, zbog nedostatka kvoruma. Zbog nedostatka kvoruma, Skupština Kosova započela je današnje zasedanje sa oko sat vremena zakašnjenja. Predsednica Skupštine Kosova, Vjosa Osmani, pozvala je parlamentarne grupe da pozovu poslanike na sednicu, jer, prema njenim rečima, ne postoji kvorum za početak sednice.

Ovde je onome ko razume sve jasno. Oni iz šume nisu više interesantni. Neke nove, obrazovane političke snage ne žele da ovi koji se bahate na navodnim zaslugama uživaju privilegije kao Sima Spasić u Srbiji. Oni, te mlade snage, će pobediti. Ja ću uživati u njihovoj pobedi. Žao mi je što takvih snaga nemamo u Srbiji, a naročito ne na Kosovu… Naročito na severu Kosova…

U Beogradu je došlo do eksponencijalnog rasta broja zaraženih i počelo je ubrzano punjenje bolnica, rekao je epidemiolog, Predrag Kon. On je komentarisao odluku da se protivepidemijske mere ne pooštravaju, iako se situacija pogoršava. Kon je danas izjavio da ne smatra da treba uvoditi vanredno stanje zbog povećanja broja zaraženih korona virusom, već da je „prvo i osnovno” poštovati propisane mere, naročito za nošenje maski, kao i da se on zalaže da se maske nose i na otvorenom, posebno u pešačkim zonama.

Ovaj čovek i svi koji su kao on deo sistema „za izluđivanje naroda” jednom će morati da odgovara pred zakonom normalne, demokratske države. Za sve ono što je radio pre 10 godina i za ono što radi sada. Stariji je od mene… Nadam se da će neke nove pravno jasno definisane strukture vlasti, ovog prevaranta, strpati u zatvor. Uživaću u tome.Svi navodi iznešeni u ovom tekstu su lični stav autora i ne odražavaju nužno stavove redakcije. KoSSev nije autor teksta. 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.