Nenad Radosavljević: Komentar dana

Komentariše: Nenad Radosavljević

Poslanici Skupštine Kosova ni šesti put nisu izglasali Nacrt zakona o ekonomskom oporavku. Samo 58 poslanika bilo je za ovaj nacrt zakona. Poslanici Pokreta samoopredeljenje i Demokratske partije Kosova nisu učestvovali u glasanju. „Ima samo 58 glasova, prema tome ne postoji odluka o ovom nacrtu zakona“, rekla je potpredsednica Skupštine, Arberie Nagavci.

Kako je pametna. Potpuno logičan zaključak da ako je većina 61 glas, a ti imaš 58, onda prema tome ne postoji odluka. Oduševila je…

Predsednica Skupštine Kosova Vjosa Osmani je u svom govoru na svečanom zasedanju Skupštine Kosova rekla da je prisustvo Olivera Varheliija kao predstavnika Evropske unije je dokaz očuvanja kulturnih, političkih i civilizacijskih veza „između naših civilizacija”. Danas ste na mestu gde su koreni rano evropske civilizacije“.

Šta to ponese ovakve pa nemaju meru u istovremenoj sopstvenoj poniznosti i veličanju svoga bez potrebe. Samo mudri ljudi imaju meru u nastupu pred drugima, ko god da su. Ova Vjosa to nije.

Ambasador SAD u Srbiji Entoni Godfri kaže da kosovski problem nije mali, ali je ipak optimista. On navodi da je moguće da se za godinu-dve nađe kompromisno rešenje između Beograda i Prištine. Godfri je u intervjuu za Kurir rekao da je „pažnja koju je američki predsednik Donald Tramp posvetio potpisivanju sporazuma o normalizaciji ekonomskih odnosa Beograda i Prištine, u kombinaciji sa liderstvom predsednika Srbije Aleksandra Vučića i njegovom otvorenošću za nove ideje, dala novu energiju i novi zamah odnosima SAD i Srbije”.

Ja se samo pitam koliko košta ovakva izjava. A košta nas „debelo” siguran sam.

Današnji dan je još jedan dan pobede demokratije, saopštio je lider koalicije „Za Budućnost Crne Gore” Zdravko Krivokapić nakon konsultacija koje je crnogorski predsednik Milo Đukanović održao sa njim, liderom koalicije „Mir je naša nacija” Aleksom Bečićem i liderom koalicije „Crno na bijelo” Dritanom Abazovićem o mandataru za sastav nove Vlade Crne Gore. Dodao je da će do 8. novembra ponuditi predlog za novu Vladu. „Vrlo brzo ćemo uputiti Skupštini predlog nove Vlade. Imamo još jednu obavezu, a to je da sagledamo integralno sistem čitave uprave i do 8. novembra dogovorimo sastav Vlade”. Lider platforme „Crno na bijelo” Dritan Abazović je rekao da je današnji dan dokaz da je crnogorsko „društvo zrelije nego što smo mislili”.

Mnogo je bilo zlonamernika i mnogo je bilo pokušaja da se ispravan put ove pobedničke trojke skrene u pogrešnom pravcu. Mnogo je bilo spoticanja od „svih” i „svakoga”. Nadam se da će uspeti da se odupru i da će (bar) Crnoj Gori svanuti a da će se kriminalu i korupciji (barem tamo) smrći.

Zamenica direktora Instituta „Batut” doktorka Darija Kisić Tepavčević kaže da iako smo u ovom momentu jedna od zemalja sa najnižim rizikom za oboljevanje od koronavirusa, iskustva iz drugih zemalja su pokazala da se to može promeniti u roku od nedelju dana. Ne znam da li će više ikada doći vreme da kažemo da smo sigurni, jer gde god da imamo cirkulaciju virusa epidemiološka situacija je nesigurna, poručuje Kisić Tepavčevićeva.

Ovo, kako ja razumem, znači da nikada više ovaj svet neće ići ulicama bez maske već će se smišljati još dodatnih instrumenata porobljavanja čovečanstva. Ona je mali šrafić u toj mašineriji ali je svakako i kao takva predodređeni i izabrani uživalac privilegija i lične koristi na štetu svog jadnog naroda i svih oko sebe sa sve ubogom decom vezanom maskama, kojima u sadejstvu sa nalogodavcima bez milosti uništava budućnost. Kada jednom ponovo Sin Božji bude došao prepoznaće takve. A doći će…Svi navodi iznešeni u ovom tekstu su lični stav autora i ne odražavaju nužno stavove redakcije. KoSSev nije autor teksta. 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.