Nemački poslanik: Samoopredeljenje i LDK da ne stvaraju brak iz ljubavi, vreme je za stabilnu vladu

Izvor: Gazeta Express (Tekst je izvorno preveden sa albanskog)

Nakon sastanka sa vođom Samoopredeljenja Aljbinom Kurtijem i liderom LDK Isom Mustafom, dva člana nemačkog Bundestaga, Peter Bajer (Peter Beier) i Kristian Šmit (Christian Schmidt), razgovarali su s novinarima na konferenciji za medije, prenosi Gazeta Express.

Šmit je rekao da je vreme koje su izabrali za dolazak na Kosovo veoma važno i da je ova nedelja presudna za državu.

„Mislimo da je vreme za koje smo odlučili da posetimo Kosovo veoma važno iako u Berlinu imamo i druge odgovornosti. Nakon parlamentarnih izbora održanih na Kosovu, mislimo da je ovo presudna nedelja za vašu zemlju, upravo zato što je ovaj period sada važan za stvaranje vlade. Stoga nam je od velikog interesa da nemačkoj vladi stavimo do znanja da je razvoj na Kosovu od izuzetnog značaja kao i perspektiva evropske integracije za Kosovo“, kaže on.

Dalje, dodaje da je za razvoj događaja na Kosovu zainteresovana i nemačka kancelarka Angela Merkel, koju će obavestiti o dešavanjima na Kosovu.

„Dolazim iz stranke koja je takođe deo Evropske narodne stranke i u vezi s tim, poseta Kosovu je bila od interesa, a sa druge strane, ja sam i predsedavajući moje poslaničke grupe. Ovom prilikom me je predsednik Task zamolio da dođemo na Kosovo da saznamo o aktuelnim dešavanjima. Posetu sam obavio zajedno sa mojim kolegom g. Bajerom i nakon toga ćemo obavestiti kancelarku Merkel, koja je zainteresovana za ovu posetu kada se vratimo u Berlin. Nismo ovde da vodimo razgovore o formiranju koalicije“, dodao je.

Nemački poslanik saopštio je da ima sastanke sa liderima Samoopredeljenja i LDK.

„Međutim, danas smo održali sastanke sa našim partnerima iz LDK-a.To su ljudi koje poznajemo. Sreli smo se sa Isom Mustafom i Vjosom Osmani. Isto i sa sa gospodinom Aljbinom Kurtijem, sa kojim smo se i ranije sretali na Kosovu“.

„Što se tiče susreta sa drugim predstavnicima, imamo tesnu agendu, činjenica je da ne možemo da se susretnemo sa gospodinom premijerom, koji je takođe zainteresovan za našu posetu“, dodaje on, istovremeno spominjući i integraciju Kosova.

„Što se tiče pitanja spoljne politike imali bismo neke smernice, kao prvo, a najvažnije da put do evropske integracije ne vidimo lakšim time ukoliko se nastavi priča o teritorijalnoj razmeni, naprotiv, mislimo da je ovo pitanje izuzetno opasno“, kaže on, prenosi Express.

Što se tiče pregovora o koaliciji između Samoopredeljenja i LDK, on je rekao da nije potrebno stvarati brak iz ljubavi, već izgraditi saradnju.

„U ovom slučaju nije neophodno stvarati brak iz ljubavi, a radi male ilustracije onoga što sam rekao, jedan od predsednika Nemačke, na pitanje da li voli svoju zemlju, rekao je: ‘Volim svoju ženu’. Ono što mislim je da ne bi trebalo da postoji veza iz ljubavi. Ono što je važno, jeste to da postoji poverenje između strana, ovo je ozbiljno, ali ipak bih imao preporuku, s obzirom na moje iskustvo, postoji zlatno pravilo. Moram da kažem, ako su pregovori o formiranju koalicije u toku, pravilo je mikrofon, a ne telefon“.

Znamo da je gospodin Kurti danas u Rimu, pravilo koje se primenjuje u Vatikanu, da o ljudima koji su tamo ne treba razgovarati“, kaže on i dodaje da treba stvoriti stabilnu vladu.

„Sa onima sa kojima smo razgovarali delimo isto mišljenje, a to je da za zemlju koja je tek izašla iz parlamentarnih izbora važno imati stabilnu vladu, a ne taktičke igre i mislim da španski model ne treba imitirati. Najvažnija stvar u politici je vera. Do upostavljanja parlamenta ostalo je još nedelju dana, što znači da nije ostalo mnogo vremena, međutim, naše očekivanje je da smo tokom razgovora koje smo vodili to osetili, kada smo razgovarali jedni sa drugima, tada se može naći rešenje. I to smo osetili u obe grupe sa kojima smo razgovarali da postoji posvećenost obe strane“, dodao je on.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.