Nemački ambasador se pridružio Devenportu: Kasni se sa sprovođenjem odluke o imovini V. Dečana

visoki dečani
FOTO: KoSSev

Odluka kosovskog Ustavnog suda o imovini manastira Visoki Dečani mora biti sprovedena, podcrtao je ove nedelje šef misije OEBS-a na Kosovu, Majkl Devenport. Sa njim se danas složio nemački ambasador u Prištini, Jorn Rode, naznačivši ujedno da se kasni sa sprovođenjem odluke.

Više od pet godina je prošlo od kada je kosovski Ustavni sud, nakon 16 godina dugog sudskog procesa, potvrdio odluku Vrhovnog suda – da 24 hektara zemlje pripada manastiru Visoki Dečani. Međutim, iako odluka postoji, ona sve do dan danas nije sprovedena u delo, tj. zemlja nije uknjižena u katastar.

Međunarodni zvaničnici već godinama šalju pozive Prištini i lokalnim vlastima da formalizuju pravo vlasništva, a poslednja dva stigla su iz OEBS-a i nemačke ambasade.

Važno je sprovesti odluku Ustavnog suda o prenosu više od 20 hektara zemlje manastiru Visoki Dečani, izjavio je u sredu na KTV, šef misije OEBS-a na Kosovu, Majkl Devenport.

Kako je prenela Koha, Devenport je kazao da razume da je situacija u vezi sa manastirom „komplikovana“, da treba uzeti u obzir interese opštine, ali je i podcrtao da odluka kosovskog Ustavnog suda mora biti sprovedena.

„OEBS-ov mandat se proteže kroz javnu sferu, bezbednost i demokratizaciju, ali je takođe od suštinske važnosti vladavina prava. A ukoliko postoji odluka Ustavnog suda, prema našem mišljenju, važno je da se ona primeni. Takođe je važno da se uzmu u obzir interesi opštine i lokalne zajednice. Međutim, na kraju dana, odluke Ustavnog suda moraju biti sprovedene“, kazao je Devenport.

Stav šefa misije OEBS-a danas je podržao nemački ambasador u Prištini.

„Potpuno podržavam navode Devenporta. Već dugo se kasni sa sprovođenjem odluke Ustavnog suda“, poručio je Jorn Rode u kratkoj objavi na Tviteru.

O odluci Ustavnog suda o manastirskoj zemlji detaljnije u:

ERP, Kvinta i EU podsećaju: Pet godina prošlo, odluka o 24h zemlje manastira V. Dečani nije sprovedena

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.