Nema Zajednice opština bez članstva Kosova u UN?

Sa formiranjem Zajednice srpskih opština ne bi trebalo da se žuri. Ona može da postane funkcionalna samo onda kada Kosovo dobije stolicu u UN – kaže zamenik premijera Kosova Enver Hodžaj, iz Demokratske partije Kosova (DPK) za RSE. 

ZSO kad Kosovo dobije pravni status i poptuno međunarodno priznanje

"S obzirom na to da se sa Zajednicom teži unapređenju pozicije kosovskih Srba, ja sam mišljenja da se njeno formiranje de facto treba desiti paralelno sa učlanjenjem Kosova u UN. Dakle, onda kada Kosovo dobije pravni status i potpuno međunarodno priznanje," dodao je Hodžaj.

Srbija će da pokuša da dobije izvršna ovlašćenja

Bivši pregovarač u tehničkom dijalogu sa Beogradom, Edita Tahiri, izjavila je da bi kosovske institucije trebalo da budu oprezne prilikom formiranja Zajednice.

"Ne bi bilo dobro da Zajednica bude deo konačnog paketa, jer će u tom slučaju Srbija pokušati da u ime konačnog sporazuma zatraži izvršna ovlašćenja, što bi bilo u suprotnosti sa Ustavom i zakonima Kosova," kazala je Tahiri.

Smatra i da o Zajednici ne bi trebalo previše da se raspravlja, odnosno "ne toliko koliko o recipročnom priznanju zato što jedino to može da donese mir i stabilnost regionu, te automatski i stolicu u UN-u".

Ni Beograd nije zainteresovan da se ZSO formira, teže podeli 

I politički analitičar Imer Muškoljaj kaže da Kosovo ne bi trebalo da kasni sa formiranjem Zajednice na osnovu Ustava i briselskih sporazuma.

"Zvuči neverovatno, ali trenutno ni Beograd nije zainteresovan da se Zajednica formira. Kada to kažem imam u vidu da oni više teže ka podeli Kosova. Diskusije oko pronalaska rešenja za, kako oni kažu, status Kosova, sada je na stolu i zbog toga oni pokušavaju da dobiju više od Zajednice. Zato je važno da institucije Kosova ubrzaju proces formiranja Zajednice na osnovu presude Ustavnog suda," dodao je. 

BG i PR različito o ZSO  

Upravljački tim za izradu statuta koji čine kosovski Srbi u naredna četiri meseca radiće na izradi statuta. Zvanična Priština insistira na tome da ovaj statut mora da bude u skladu sa presudom Ustavnog suda Kosova iz 2015. U presudi se navodi da su principi formiranja Zajednice postignuti u Briselu u suprotnosti sa Ustavom, ali i dodaje da mogu da se isprave tokom izrade statuta. Zadnju reč o statutu takođe će imati kosovski ustavni sud.

Za predstavnike kosovskih Srba Zajednica je od suštinskog značaja za opstanak Srba na Kosovu, dok je kosovska opozicija isticala da je ona nalik Republici Srpskoj u Bosni i Hercegovini.

Kosovske vlasti, međutim, ističu da Zajednica ne predstavlja nikakav treći nivo vlasti i da će biti poput postojeće Asocijacije kosovskih opština koja funkcioniše kao neprofitna organizacija.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.