Nema ukidanja Specijalnog suda bez ustavnih promena

Realnost je da Kosovo ne može da ospori Zakon o specijalizovanim većima, jer je za tako nešto potrebna izmena Ustava, izjavio je profesor Ustavnog prava, Mazlum Baraljiu, dodajući da poslanička inicijativa o ukidanju zakona neće imati uspeha. S druge strane, analitičar Momčilo Trajković smatra da će bez obzira na Zakon o specijalnom sudu, doći do smene političke elite na Kosovu. 

Nakon što je krajem prošle godine 43-oje poslanika vladajućih stranaka pokrenulo inicijativu za ukidanje Zakona o Specijalnom sudu, predsednik parlamenta Kadri Veselji zaključuje da on, iako je štetan, mora biti formiran, jer, kako kaže, Kosovo nema snage da to zaustavi.

Veseljijeva izjava je za profesora ustavnog prava Mazluma Baraljiua odraz racionalnog stava, jer je u ovim okolnostima promena Ustava Kosova nemoguća.

Lajmi: Veselji se povukao, vlada poriče da će biti Nacrta zakona o ukidanju specijalnog suda

(Deo teksta je izvorno preveden sa albanskog)

Vlada Kosova nije bila jasna u tome kako će postupiti u pogledu ukidanja Specijalnog suda nakon što se povukao predsednik parlamenta Kadri Veselji.

Na pitanje koje je Lajmi.net poslao vladi Kosova – da li će nastaviti inicijativu za njegovu ukidanje, naveli su da je ovu inicijativu pokrenuli poslanici.

"Vlada Kosova nije preduzela inicijativu za specijalizovane komore. To je bila inicijativa poslanika Skupštine Kosova," navodi se u odgovoru Kancelarije premijera.

Predsednik Skupštine Kosova Kadri Veselji je u ponedeljak, javno naveo da će se Specijalni sud, iako je nepravedan za Kosovo – dogoditi.

Osvrćući se na 22. decembar i na vanredni sastanak Predsedništva Skupštine o inicijativi poslanika za ukidanje Specijalnog suda, rekao je da je to bila neobična noć, a da pokretači nisu uzeli u obzir anti-reakciju.


KoSSev: Oglasio se i američki ambasador na Kosovu, Greg Delavi. Za razliku od prethodnih poruka, ovog puta je pozdravio reakcije kosovskih političara: 

"Pozdravljam javne izjave predsednika Skupštine Veseljija i drugih vodećih političkih ličnosti o poštovanju posvećenosti Kosova Specijalnom sudu," naveo je na svom Twitter nalogu. 


Lajmi: Jedan poslanik povukao potpis sa inicijative za ukidanje Specijalnog suda

(Tekst je izvorno preveden sa albanskog)

Poslanici Skupštine Kosova nisu povukli potpise za ukidanje Specijalnog suda, uprkos izjavi predsednika parlamenta Kadrija Veseljija da će se "Specijalni sud dogoditi".

Zvaničnici Skupštine Kosova za Kallxo su rekli da je samo jedan poslanik povukao svoj potpis sa liste onih koji traže ukidanje ovog suda.

Na listi poslanika koji su zatražili ukidanje Specijalnog suda uglavnom su poslanici PDK-a (19) – stranke pod vođstvom samog Kadrija Veseljija, kao i poslanici AAK-a (10), NISME (6), jedan iz AKR-a i manjinskih zajednica. .

"Samo je Islam Pacoli zvanično povukao potpis. Ostali potpisi nisu povučeni," rekao je Ismet Krasnići.

"Treba poštovati određene procedure i postupke, dakle, menjati Ustav kao što je urađeno. Isti postupak je kada se ovakvi zakoni usvajaju, tako je i kada se u ovakvim prilikama nešto pokušava. Međutim, sada su se oni previše kasno, posle tri godine, setili da opovrgnu to. Međutim, najverovatnije, kako izgleda, to neće moći, kako je rekao Predsednik Skupštine, odnosno institucija Kosova nemaju snage da do kraja 'izguraju' inicijativu poslanika Kosova," kaže Baraljiu.

Momčilo Trajković sumnja da će kosovske institucije moći da opozovu Zakon o Specijalnom sudu.

Međutim, bez obzira na ishod čitave situacije, Trajković je uveren da će doći do smene političke elite Kosova.

"I da pristanu na sud i da pokušaju da ga eliminиšu, oni nestaju sa scene i prosto se radujem tom procesu, jer ovaj narod treba sa svoje grbače da skine veliki teret, jer narod nije teret, teret je elita, ratnička elita koja sisa krv ovom narodu i zato očekujem od naroda glavnu podršku da Specijalni sud završi svoj posao," dodaje Trajković.

Baraljiu i Trajković su saglasni da Međunarodna zajednica neće dozvoliti Kosovu povratak u prošlost, dodajući da ne očekuju dalju eskalaciju situacije.

Povodom inicijative o ukidanju Specijalnog suda svakodnevno stižu reakcije domaće i strane javnosti.

Poslanica Samoopredeljenja Donika Kadaj-Bujupi je na Fejsbuku zatražila ostavku premijera Ramuša Haradinaja i kompletne vlade, dodajući da će od Specijalnog suda najviše štete imati Kosovo i da se on ne može ukinuti bez promene Ustava, koje, kako kaže – zavise od Srpske liste.

Oglasio se i Fond za humanitarno pravo, koji je saopštio da je inicijativa za ukidanje Specijalnog suda "potpuno neodmeren i razočaravajući čin" koji bi, ukoliko uspe, "brutalno podrio" izgradnju vladavine prava na Kosovu.

Inicijativu za ukidanje Specijalnog suda kritikovao je i američki stručnjak za Balkan Danijel Server, koji je upozorio da bi opoziv odluke o formiranju Specijalnog suda imao ozbiljne posledice po Kosovo.


Pročitajte još:

SAD Haradinaju o planu B za Specijalni sud: Nećemo blokirati rusku inicijativu

Kosovo: Peticija za ratifikaciju demarkacije sa CG, protiv ukidanja Specijalnog suda 

Narodna stranka sa KiM-a: Inicijativa o ukidanju Specijalnog suda najgori vid uvrede za sve žrtve zločina

Oglasila se Kvinta: Nema pogodbe o Specijalnom sudu, zabrinuti zbog Tačijevog pomilovanja ubica porodice Hajra

Stejt department kosovskim liderima: Ne menjajte ovlašćenja i nadležnost Specijalnog suda

Osam poslanika povuklo potpise za ukidanje Specijalnog suda

Kancelarija Mogerinijeve: Ukidanje zakona o Specijalizovanim komorama "užasavajuće"​

Preko 60 optuženih pred Specijalnim sudom, prve optužnice posle 17. februara​

Fjalja: Vlada Kosova u 14.00 o blokiranju rada Specijalnog suda. Haradinaj: Moramo da poštujemo odluke Skupštine​

Inicijativa za ukidanje Specijalnog suda: Haradinaj sa Kvintom. Tači: Posvećeni smo vladavini prava, odnosima na pravičnoj osnovi​

Priština: Poslanici za ukidanje Zakona o Specijalnom sudu, predsedništvo bez kvoruma, ambasadori oštro reaguju​

Koha: Peticiju za Specijalni sud "guraju" Tači i Haradinaj​

Organizacija ratnih veterana OVK peticijom protiv Specijalnog suda​

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.