Nema tužioca koji sme da uhapsi Hašima i Kadrija

Hašim Tači i Kadri Veselji
Foto: Bota Sot

Piše: Faton Mehmeti

Izvor: Bota Sot (Tekst je izvorno preveden sa albanskog; jučerašnje izdanje)

Nakon operacije na severu, kosovsko tužilaštvo podiglo je 75 optužnica za poslednja 24 sata. Za ova hapšenja se tvrdi da se odnose na krivična dela „Neovlašćeno vlasništvo, kontrola ili posedovanje oružja“ iz čl. 366 KZRK-a, zatim krivična dela „uznemiravanje“ i „pretnja“, „nasilje u porodici“, „primanje mita“ itd. „Državni tužilac u saopštenju za javnost, navodi, da je u toku poslednja 24 sata podignuto sedamdeset i pet optužnica protiv 93 lica za različita krivična dela, kao i da je, po nalogu državnog tužioca zadržano trinaest lica koja se sumnjiče da su izvršila različita krivična dela“, navodi se u saopštenju. Takođe, ovo tužilaštvo je podiglo i trinaest optužnica protiv sedamnaest lica za različita krivična dela.

Objavljivanjem ovog saopštenja, državno tužilaštvo, pokazalo je da vrlo dobro propagira da radi protiv negativnih pojava. Možemo ovo da shvatimo zdravo za gotovo, ukoliko ne živimo na Kosovu i ne poznajemo detaljno situaciju. Kao mala zemlja, mi takoreći znamo skoro sve o tome kako stvari funkcionišu ovde.

Do onde gde politika ne utiče na pravosuđe i obavlja svoj posao, najveći problem je da je tužilaštvo namerno ili ne, palo pod uticaj politike. O tome imamo svi saznanja, ne samo o rečima, već i delima. To je najveća nesreća koja je dovela do ovakve degradacije države, posebno pravde.

Ne možemo da čekamo da pravdu vrše tužioci izabrani preko telefona, kako je i otkriveno i u aferi „Pronto“.

S obzirom na to da svi znamo kako funkcioniše državni sistem, navedena afera je razotkrila državu pred istinom. Pravosuđe različitim standardima deluje prema običnim građanima i političarima.

Ovi drugi se drugačije tretiraju sa saosećanjem (samilošću), dok se snaga zakona sprovodi samo prema običnim građanima. U slučaju političara, nezavisno od krivičnog dela, pravosuđe bezgranično odugovlači procese. I onda kad navodno izrekne presudu, ona je beznačajna (ravna nuli), u smislu da se političari kažnjavaju – ili minimalnom novčanom kaznom, ili uslovnom kaznom zatvora.

U sklopu ovoga su tužioci koji služe vlasti, oni koji rade bez varanja kao bivši tužilac Elez Blakaj. Njima se preti, i kao takvi prinuđeni su da se udalje iz zemlje. To je dokaz da je pravda ovde izgubila svoj smisao. Proizvodeći nepravdu ona je uspela da izazove razočaranje i gubitak vere u to da ovde može da bude dobro.

Ukoliko se priča sa nekim tužiocem, osim što se trudi da te uveri da nisu pod uticajem politike, trude se i da te ubede da deluju ukoliko imaju dokaze. Recimo da je tako, evo konkretnog primera. Kako je moguće da jedan političar, bilo predsednik države, ili na nekoj drugoj poziciji u vladi ili drugoj instituciji, sa prihodima eventualno trideset hiljada evra godišnje – izgrade milionsku kuću i različite vile u različitim turističkim centrima na Kosovu?

Treba da budete velike neznalice da ne bi shvatili da političari platu imaju samo kao masku, dok su tenderi ono što im donosi znatne prihode. Monopolizacija tržišta je izvršena uz dozvolu i zbog interesa ljudi iz vlade, koji su pod vlašću bandi, čiji su delovi i oni sami.

Ne može niko da dobije nijedan tender a da ne bude povezan sa političarima, koji uzimaju njihov procenat. Ali u nedostatku hrabrih tužilaca, koji podležu političkim nalozima imamo ovo jadno stanje, gde više niko ne veruje u pravdu.

Dok je pravda nekom majka a nekome maćeha, oni će nastaviti da proizvode nepravdu, koja je među glavnim uzročnicima za to što se Kosovo svakog dana sve više prazni.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.