Nema sporazuma kosovske opozicije o formiranju vlade

 
Izvor: RTK2/Beta (tekst je izvorno preuzet i nije lektorisan)
 
Lideri Alijanse za budućnost Kosova Ramuš Haradinaj i pokreta Samoopredeljenje Aljbin Kurti izjavili su danas da se nisu dogovorili o formiranju većine koja treba da izabere predsednika Skupštine Kosova.
 
Predstavnici kosovskih opozicionih stranaka – Demokratskog saveza Kosova, Alijanse za budućnost Kosova, Inicijative za Kosovo i Samoopredeljenja, sastali su se danas radi dogovora o zajedničkom nastupu pri izboru predsednika parlamenta 17. jula.
 
Međutim, tri stranke nisu pristale na zahteve Samoopredeljenja koji se tiču prekida dijaloga sa Srbijom, neučessća Srpske liste u kosovskim institucijama i prekida privatizacije.
 
Kako javlja portal Koha.net, Kurti je posle sastanka izjavio da nije postignut sporazum pošto ima razlika.
 
”Ima raskoraka od ranije približenih stavova Samoopredeljenja i DSK, AZBK i IK. Neslaganja se odnose na deo koji se odnosi na dijalog sa Srbijom, privatizaciju i druga pitanja”, rekao je Kurti novinarima.
 
Najavio je da Samoopredeljenje neće glasati za predsednika parlamenta iz redova opozicione koalicije ako ne bude sporazuma.
 
Lider AZBK Ramuš Haradinaj je potvrdio da nije postignut sporazum.
 
Haradinaj je najavio mogućnost da se tokom narednih sastanaka, do četvrtka, za kada je zakazana konstitutivna sednica Skupštine Kosova, može postići dogovor.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.