Tahiri: Sve barikade u Mitrovici treba ukloniti

 
Izvor: RTK2 (tekst je izvorno preuzet i nije lektorisan)
 
Zamenica premijera na dužnosti Edita Tahiri poručila je juče u Prizrenu da barikade, takozvani park mira, spomenik caru Lazaru, ali i ostale nelegalno izgrađene spomenike nakon toga, treba srušiti.
 
Tahiri je podsetila da je u Briselu, gde je boravila ovim povodim, razgovarala bilaterarno sa predsatvicima EU, jer, kako je naglasila, srpska strana je došla nespremna . 
 
Kazala je da je Ketrin Ešton, visoka predstavnica EU za spoljnu politiku, inicirala plan koji predviđa uklanjanje svih barikade na i oko mosta u Mitrovici, i za to su, tvrdi, perdviđeni konktretni rokovi. 
 
“Država Kosovo ima urbanistički plan, opštinske vlasti imaju svoje planove, ali se uvek mora poštovati generalni urbanistički plan. Ako se od minisatrstva za životnu sredinu ne dobije dozvola, ne može se graditi što se želi ni u jednoj opštini, pa ni na Ibarskom mostu u Mitrovici”, kazala je Edita Tahiri poručivši “onima koji su u opštinskoj vlasti da poštuju zakon – u suprotnom preuzeće se neophodne mere“. 
 
Tahiri je rekla da su oni u razgovoru sa najvišim predsavnicima EU dali šansu dijalogu i konkretnom planu“, ali ako od strane Srbije bude sabotaže tog plana, mi smo suverena zemlja, narod nam je dao poverenje i mi ćemo raditi svoj posao”, podvukla je ona. 
 
Zamenica premijera nije isklučila mogućnost da se sve ovo radi sa ciljem“ destabilizacije Kosova jer imamo jednu vrstu institucionalnog vakuma” 
 
“Trazila sam od EU da izvrši objektivnu analizu i utvrdi koji je bio cilj da Srbija u ovo vreme gradi nove barikade“, rekla je Tahiri, podsetivši da je bilo protesta i od strane Albanaca, zaključivši da “sve to upućuje na urgentno uklanjanje barikada i svih spomenika nelegalno izgrađenih nakon toga.“ 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.