Bahtiri i Rakić sutra o uklanjanju barikada na Ibru

Izvor: RTK (tekst originalno preuzet na albanskom; izvinjavamo se za eventualne greške u prevodu)  http://www.rtklive.com/new/?cid=1&newsId=95383&mfFS8g8WE7

Pitanje uklanjanja barikade na Ibru biće tema sutrašnjeg sastanka koji će biti održan između gradonačelnika Južne Mitrovice, Agima Bahtirija i gradonačelnika Severne Mitrovice, Gorana Rakića. To je za radio Kosovo najavio gradonačelnik Bahtiri.

U međuvremenu, predstavnici Srba sa Severa kažu da još uvek ne postoje uslovi za uklanjanje barikada. Istovremeno, posledice snose građani, Albanci, sa obe strane Ibra.

Barikada na glavnom mostu u Mitrovici i dalje sprečava slobodno kretanje građana sa obe strane reke Ibar. Nazmi Ismailji, koji živi u "Brđanima" u severnom delu Mitrovice, kaže da barikade sprečavaju normalan život mnogih stanovnika ovog naselja. "Ova barikada nam otežava život i podriva našu slobodu kretanja na jug. Nema nikakvih znakova da će barikada biti uklonjena iako je opština to obećala. Ali mi, kao stanovnici severa, mislimo da opštinske i centralne institucije to ne mogu da urade bez pomoći međunarodne zajednice. Hteli oni to ili ne, barikada je ovde postavljena", rekao je razočarano.

Srpska partija na severu tvrdi da nije njihova volja da li će se barikada ukloniti ili ne. Bar tako tvrdi zamenik gradonačelnika Severne Mitrovice, Aleksandar Spirić. "Pre svega, potrebno je ponovo izgraditi poverenje između građana na jugu i na severu. Smatramo da još nije pravi trenutak, niti su stvoreni uslovi za sklanjanje barikade. Trenutno o tome ne možemo da razgovaramo. Očekujemo da ćemo u budućnosti postići sporazum, ali sada s obzirom na trenutne okolnosti, još nije došao pravi trenutak za uklanjanje barikade".

Sa druge strane, gradonačelnik Južne Mitrovice, Agim  Bahtiri, ostaje pri svom izbornom obećanju. On je za radio Kosovo rekao da uklanjanje barikade ostaje njegov prioritet. O ovome će razgovarati sa novim gradonačelnikom Severne Mitrovice, Goranom Rakićem, sa kojim će se sastati na Severu.

"Dogovorili smo se da se u četvrtak, 28. marta, sastanem sa gradonačelnikom Severne Mitrovice. Uz mene će biti i predstavnici lokalne samouprave. Činim maksimalne napore da se ova barikada na mostu na Ibru, ukloni. Ja sam iz sfere biznisa, a biznismeni znaju samo za ekonomski razvoj, tako da se nadam da će ova barijera uskoro biti uklonjena".

Bahtiri je rekao da će na sastanku sa svojim kolegom sa severa, Goranom Rakićem, u četvrtak, razgovarati i o povratku Srba na jug i Albanaca na sever. "Apsurd je da nakon 15 godina posle rata, nebitno da li su to Albanci ili Srbi, ne mogu da se vrate svojim kućama," rekao je on.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.