"Nema dijaloga o Kosovu, rešenje unapred doneto"

Učesnici tribine u Beogradu "Kosovski čvor", predsednik GI SDP Oliver Ivanović, sociološkinja Vesna Pešić, lider Levice Srbije Borko Stefanović i novinar Dejan Anastasijević, ocenili su da ne postoji unutrašnji dijalog o Kosovu, jer se započeti razgovori vode u uskim krugovima, netransparentno, o unapred donetom rešenju.

Ivanović: Dijalog pod dva uslova – bez konačnog rešenja i roka 

"Ovo što se vodi to nije dijalog, postoji želja da se tema Kosovo seče, a po prirodi stvari sam protiv hirurških intervencija, jer brza i laka rešenja ne mogu da donesu mir i stabilnost," rekao je Oliver Ivanović.

On je kazao da su ideje poput podele Kosova, laka rešenja, jer kada se "povuče granica, mogu da padaju nečije glave". 

"U principu sam podržao ideju dijaloga, ali pod dva uslova – da nema konačnog rešenja i da nema roka, a ti uslovi nisu ispunjeni," rekao je Ivanović i dodao da su u dijalog morali da budu uključeni Srbi sa Kosova, intelektualci, predstavnici određenih institucija i Srpska pravoslavna crkva.

"Čemu žurba? Zašto rešenje doneti danas? Nama je i interesu da dijalog dugo traje, da se reše suštinska pitanja poput pitanja nestalih i uđe u iskreni proces pomirenja," kazao je Ivanović i dodao da je Kosovo duboko inkorporirana tema u društvu i da je ne treba posmatrati kroz stavove uskih, intelektualnih krugova.

Pešić: Svi znaju da je Kosovo izgubljeno

Sociološkinja Vesna Pešić se usprotivila takvom stavu i upitala – zašto je racionalno podržavati mit?

"Šta to znači voditi dijalog i rešavati pitanje Kosova na neodređeno vreme? Ostaćemo 'šantava' država, ako se ne odreknemo mita – država koja nema ni jasne granice," upozorila je Vesna Pešić. 

Ona je istakla da iako "svi znaju da je Kosovo izgubljeno", to ne mora da znači formalno priznanje nezavisnosti, ali da bi "kroz određene faze trebalo da izađemo iz tunela" i kao mogući model navela primer dve Nemačke. 

Vesna Pešić je bila članica komisije koja je napisala izveštaj o stanju ljudskih prava na Kosovu i predstavljenih u knjizi "Kosovski čvor" koja je objavljena 1990., a po kojoj je nazvana večerašnja tribina.

Stefanović: Monolog Vučića sa starim Vučićem

Pokušavajući da odgovori na osnovno pitanje knjige – Kosovski čvor – odrešiti ili seći, lider Pokreta levice, Borko Stefanović, kazao je da on smatra da bi najbolje rešenje bio sveobuhvatni sporazum, koji bi definisao sva sporna pitanja, a koji ne bi omogućio članstvo Kosova u Ujedinjenim nacijama. 

On je kazao i da je unutrašnji dijalog o Kosovu "monolog Vučića (Aleksandar) sa starim Vučićem", za koji mu treba alibi. 

Anastasijević: Ishod je poznat – pravno obavezujući ugovor na liniji Briselskog sporazuma

Novinar nedeljnika Vreme, Dejan Anastasijević, izjavio je da je dijalog nemoguće voditi u Srbiji i naglasio da se ishod razgovora o Kosovu zna unapred. 

"Nemačka je već trasirala priču o rešenju statusa Kosova i ona će to i dobiti. Ishod je poznat – pravno obavezujući ugovor na liniji Briselskog sporazuma," kazao je Anastasijević.

Prvi razgovori u okviru unutrašnjeg dijaloga u Kosovu, počeli su 31. oktobra i u njima su učestvovali pravni stručnjaci. 

Nekoliko dana kasnije, premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je da je prva faza dijaloga završena i da će se uskoro formirati radna grupa za drugu fazu dijaloga.

N1/Fonet

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.