Nema aktivnosti Antiizbornog štaba u 4. krugu izbora

Šef Antiizbornog štaba, Nebojša Jović, za portal KoSSev pojasnio je da tokom drugog, trećeg i predstojećeg – četvrtog kruga lokalnih kosovskih izbora na Severu Kosova, Antiizborni štab nije imao aktivnosti, jer kako je naveo, "za to više ne postoji potreba".

"Po završetku prvog kruga, kada je bojkot u najvećoj meri uspeo, rekli smo da su nelegalni izbori raspisani od strane tkzv. nezavisnog Kosova doživeli krah na Severu i da je sve ovo što se sada dešava samo farsa, ili 'izborna sapunica'", rekao je Jović i dodao da on pre svega podržava održavanje srpskih izbora na Kosovu, koji su najavljeni za mart.

"Što se tiče izbora koje je raspisala Republika Srbija, moraće da reaguje Skupština AP KiM-e, u ime celog Kosmeta, pogotovu kada je u pitanju Sever Kosova", naglasio je Jović.

Osvrćući se na hapšenje Olivera Ivanovića i Dragana Delibašića, Jović je podržao zahteve sa Severa da se oni brane sa slobode. "Ukoliko postoji uopšte ikakav dokaz za eventualnu krivicu, mislim da je EULEKS te dokaze trebao da prosledi srpskim vlastima, jer su Ivanović i Delibašić srpski državljani, a ne nekog Kosova – koje nije priznata država, koliko god neko hteo da ga takvim predstavi", rekao je Jović. On je podsetio na iskustvo više Srba koje su u prošlosti osuđivale albanske sudije na po 20 i više godina zatvora, da bi bili oslobođeni čim bi slučaj preuzele međunarodne sidije.

"Priznaću da mi je posebno iznenađujuće hapšenje Olivera Ivanovića, ne samo zato što sam siguran da Ivanović nije 'profil' čoveka koji bi mogao učiniti to što mu se stavlja na teret, već i zato što je on tip političara koji bi, zbog svog političkog kapaciteta i iskustva, mogao biti koristan u ovom nastupajućem politički turbulentnom trenutku, uprkos tome što se naši politički stavovi gotovo dijametralno razlikuju", naglasio je Jović.

Govoreći dalje za naš portal, Jović je naglasio: "Iskoristio bih priliku da se ovim putem pridružim zahtevu za omogućavanje Ivanoviću i Delibašiću da se brane sa slobode. Ne postoji ijedan razlog da oni budu u pritvoru, tim pre što država Srbija garantuje da će se obojica javljati na svaki poziv suda. Svako njihovo dalje zadržavanje u pritvoru ne može se smatrati nikako drugačije nego kao kažnjavanje pre izricanja presude. Kažnjavaju se i njihove porodice, ali i šalje poruka Srbima da neće biti pošteđeni postanu li deo nezavisnog Kosova, bez obzira bili krivi ili ne". On je dodao da rečenica jednog od albanskih zvaničnika da će "kažnjavati sve, pa čak i one koji su im vodu donosili", najbolje oslikava tumačenje prava i sprovođenje zakona "završi" li Sever u nezavisnom Kosovu.

Jović smatra da je u predstojećem vremenu potrebno "imati hladnu glavu, duboku promišljenost, kontrolu emocija i strasti za osvetom". Po njegovim rečima, u trouglu BG-PR-EULEKS, na osnovu činjenica i dokaza, treba sankcionisati svaki zločin i krivično delo, ali kako na srpskoj, tako i na albanskoj strani.

"Naš stav je oduvek bio poznat, a to je da počinilac krivičnog dela nema nacionalnost, odnosno, pred sudom smo svi jednaki. Ono što se ne sme dopustiti jeste da se pod plaštom pravde, sprovodi osveta nad celim srpskim narodom", naglasio je na kraju razgovora Nebojša Jović. 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.