Nekadašnji radnici MUP-a sa KiM-a: Nezadovoljni radom Međuministarske radne grupe, najava novih protesta

Nezadovoljni radom međuministarske radne grupe za rešavanje pitanja radno-pravnog statusa radnika MUP-a sa KiM-a, oko hiljadu bivših radnika MUP-a sa juga i severa Kosova rade na pripremama novih protesta, koji bi, ukoliko njihovi zahtevi ne budu ispunjeni u roku od petnaest dana, mogli da počnu već krajem ovog meseca. Bivši MUP-ovci sa Kosova nezadovoljni su radom međuministarske grupe, jer se njeni predstavnici nijednom nisu sastali sa radnom grupom nekadašnjih radnika MUP-a na KiM-u, uprkos tome što je formirana još početkom aprila po nalogu premijera Srbije Aleksandra Vučića radi rešavanja statusa ovih radnika. 

"Baš kada se uključio Premijer, naloživši formiranje radne grupe, verovali smo da su se stvari pomerile sa mrtve tačke. U maju je trebalo da prisustvujemo trećem sastanku radne grupe u Beogradu i da budemo upoznati sa nacrtom zakonskog predloga za rešavanje našeg statusa. Međutim, to se nije dogodilo, a obećano nam je da će se ovo pitanje rešavati što hitnije," kaže za KoSSev član radne grupe sa KiM-a, Predrag Ćirković.

Radna grupa sa KiM-a je zato poslala i zahteve premijeru Srbije, ministru unutrašnjih poslova, Nebojši Stefanoviću, direktoru Kancelarije za Kosovo i Metohiju, Marku Đuriću, kao i samim predstavnicima međuministarske radne grupe, sa zahtevom da se status nekadašnjih MUP-ovaca sa Kosova i Metohije hitno reši, ali i da se sa njima sastanu predstavnici međuministarske grupe. Jedini odgovor koji su do objavljivanja ove vesti dobili je iz Kancelarije za KiM, od rukovodioca grupe za pravosuđe i imovinska pitanja, Igora Popovića, koji je u pisanom odgovoru radnicima na KiM-u objasnio da će izvršiti pritisak da se ubrza postupak rešavanja njihovog statusa. 

KoSSev je dodatna pitanja u vezi sa radom međuminisarske grupe i zaključcima dosadašnjih sastanaka zatražio i od Kancelarije za Kosovo i Metohiju i Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije (pitanja su prosleđena birou za odnose sa medijima), ali do trenutka objavljivanja ove vesti nije stigao nijedan odgovor. 

KoSSev je kontaktirao i načelnika Koordinacione uprave MUP-a za KiM i člana radne grupe iz Beograda, Slavišu Arsenijevića. 

On je, međutim, objasnio da za odgovore na naša pitanja kontaktiramo Direkciju policije koja će, kako je rekao, ovlastiti nekog ko će odgovoriti na naša pitanja. On je potvrdio i da bez ovlašćenja ne može da odgovori na naša pitanja.

"Morate da se obratite Direkciji policije. Obratite se Direkciji sa pitanjima, onda će oni da ovlaste nekog radnika – ili mene, ili nekog drugog koji će da vam odgovori na pitanja," rekao je on.


Pročitajte još:

Srpski MUP-ovci sa Kosova: Očekujemo zakonski akt o regulisanju našeg statusa ​

Srbija formira radnu grupu za rešavanje problema neintegrisanih radnika MUP-a sa KiM-a

Ujedinjeni policajci Severa i juga: Sutra protest, pozivaju i ostale službe da im se pridruže

Neintegrisani radnici MUP-a iz Kos. Mitrovice uputili pismo Premijeru Srbije – traže sastanak, od iduće nedelje protesti​

Neintegrisani radnici MUP-a RS sa juga: Držaćemo u blokadi lokalne samouprave dok Đurić i Vučić ne dođu da razgovaraju sa nama

Neintegrisani radnici MUP-a večeras razgovarali sa zamenikom Direktora Kancelarije za KiM: Intenziviraćemo komunikaciju

Šta traže pripadnici srpskog MUP-a u Severnoj Mitrovici?

"Članovi radne grupe sa Kosova i Metohije su na sastanku u utorak jednoglasno zaključili da su nezadovoljni dosadašnjim radom međuministarske radne grupe koja se bavi rešavanjem našeg statusa. Sama činjenica da do sada nismo imali nijedan sastanak sa predstavnicima radne grupe iz Beograda ide u prilog tome," rekao je Ćirković. 

On dodaje da su do sada obavešteni jedino o tome da je međuministarska radna grupa formirana i da se sastala dva puta, ali ne i o tome koji su zaključci tih sastanaka, te moguća rešenja za status radnika MUP-a sa KiM-a.

"Jednoglasan je zaključak i da se počne sa pripremama na organizaciji protesta i drugih aktivnosti koje će biti usmerene na rešavanje, odnosno na neki način upozoravanje nadležnih da se naš radno-pravni status mora pod hitno rešavati," dodao je Ćirković, objasnivši da su nekadašnji radnici MUP-a nezadovoljni i radom žalbene komisije Vlade Republike Srbije koja "ne postupa po presudama Upravnog suda u Nišu, koje su donesene u korist radnika MUP-a", a kojih je do sada blizu 300.

Radna grupa formirana još u aprilu

Međuministarska radna grupa za rešavanje statusa neintegrisanih radnika MUP-a sa Kosova i Metohije, za koje nije planirana integracija, formirana je početkom aprila, po nalogu premijera Srbije Aleksandra Vučića. Ova grupa formirana je 10 dana nakon protesta radnika MUP-a sa Kosova i Metohije, koji su tada takođe dali rok od 10 dana najvišim državnim organima Srbije, najavljujući da će, ukoliko ne dobiju konkretan odgovor iz Beograda na svoje zahteve, radikalizovati proteste blokadom administrativnih prelaza.

Međuministarsku radnu grupu čine predstavnici MUP-a Srbije, Ministarstva finansija Srbije, uz radnu grupu bivših pripadnika MUP-a sa Kosova i Metohije i ona je imala zadatak da do kraja maja radi na pripremi predloga nacrta zakonskog rešenja za ove radnike. Zakonskim aktom za koji su policajci sa Kosova očekivali da se po brzoj proceduri usvoji u skupštini Srbije, trebalo je da se radno-pravni status za više od 800 radnika srpske policijske administracije i samih policajaca sa Kosova, kako navode, uvede u zakonske okvire. 
 
Formirana je i četvoročlana radna grupa predstavnika MUP-a sa Kosova, koja je očekivala da njeni članovi budu pozvani tokom trećeg sastanka radne gupe u Beogradu i upoznati upravo sa nacrtom zakonskog predloga pre nego da predlog zakona ode u skupštinsku proceduru.
 
Van integracije u kosovske institucije oko 800 MUP-ovaca

Oko 1.200 policajca i radnika MUP-a na Kosovu i Metohiji penzionisano je 2013. godine, nakon potpisivanja Prvog sporazuma o principima kojima se reguliše normalizacija odnosa Beograda i Prištine, a koji je i 22. aprila iste godine Vlada i prihvatila. Devetog decembra, iste godine, srpska Vlada donela je novi zaključak da se do 13. decembra ukinu radna mesta policajcima sa Kosova i Metohije i u skladu sa Uredbom o posebnim penzijama pripadnika MUP-a na KiM-u, oni i penzionišu.

Iako je prema Prvom sporazumu o principima, kojima se reguliše normalizacija odnosa Beograda i Prištine, planirana integracija radnika MUP-a sa KiM-a u Kosovsku policiju, nisu svi i integrisani. Jedan deo pripadnika MUP-a sa Severa Kosova – njih oko 280, integrisan je u Kosovsku policiju krajem 2013. godine, dok je 130 radnika, među kojima su i policajci, kao i administrativni radnici, samo penzionisano, ne i integrisano, a oko 800 takvih je na jugu Kosova i Metohije na koje se sporazum nije ni odnosio.

Penzonisani uredbom o posebnoj privremenoj penziji

Prema Uredbi Vlade Republike Srbije o uslovima za ostvarivanje prava na takozvanu posebnu penziju zaposlenih u Ministarstvu unutrašnjih poslova na teritoriji Kosova i Metohije, penzionisani radnici MUP-a sa KiM-a pravo na penziju ne mogu da prenesu na drugo lice, pravo na penziju im prestaje kada prestanu da žive na teritoriji Kosova i Metohije, kao i ukoliko se zaposle van teritorije Kosova i Metohije. Njihova penzija nije nasledna u slučaju smrti, a pri obračunu njihovih penzija uzet je u obzir radni staž koji su ovi radnici ostvarili samo u MUP-u. 

 

 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.