Nekadašnji pripadnik OVK-a posle 13 godina u srpskom zatvoru vraća se na Kosovo

Izvor: Gazeta Express (Tekst je izvorno preveden sa albanskog)

Bivšeg pripadnika Oslobodilačke vojske Kosova, Antona Ljekaja iz Đakovice, sud u Beogradu je 2005. godine osudio na 13 godina zatvora zbog navodnih ratnih zločina protiv civilnog stanovništva nakon raspoređivanja NATO snaga na Kosovu 1999. godine. Njegovi članovi porodice potvrdili su za Gazetu Express da je Ljekaj pušten iz zatvora i da je već na putu kući.

Ljekaj, inače rođen u Đakovici, uhapšen je 17. avgusta 2004. godine u Crnoj Gori, a kasnije je izručen Srbiji gde mu je suđeno za ratne zločine.

Bivši pripadnik OVK-a boravio je 13 godina iza rešetaka u srpskim zatvorima bez dana amnestije, prenosi Gazeta Express.

Prema presudi, srpski sud je optužio Antona Ljekaja da je počinio zločine po naređenju bivšeg komandanta OVK-a za region Metohije – Ramuša Haradinaja.

Prema presudi, dva dana nakon što su mirovne snage NATO-a ušle na Kosovo, u junu 1999. godine, Ljekaj je navodno ubio čoveka i mučio i silovao nekoliko civila romske i aškalijske nacionalnosti i kosovskog Srbina.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.