Gnjilane: Počelo unutrašnje uređenje zvonare crkve Svetog Nikole

Početkom nedelje, u porti hrama Svetog Nikole u Gnjilanu, počeli su unutrašnji radovi na uređivanju zvonare. Očekuje se da molerski i stolarski radovi budu završeni do kraja avgusta. Sredstva za nabavku materijala obezbedilo je Udruženje građana "Obnovimo crkvu u Gnjilanu" u Novom Sadu.

"Do sada prikupljeni novac od oko 280.000 dinara biće iskorišćen isključivo za nabavku materijala. Radove besplatno izvode radnici Privremenog organa opštine Gnjilane i moja firma. U slučaju da novac preostane, biće sačuvan dok se ne prikupi dovoljno para za neku novu investiciju u samoj crkvi," kazao je glavni preduzimač i vlasnik firme Palkos u Koretištu koja izvodi radove – Jugoslav Nedeljković, prenosi RTV Puls.

Radovi na rekonstrukciji unutrašnjosti hrama tek predstoje, kada, kako prenosi ista televizija, bude obezbeđen novac.

Saborni hram Svetog Nikole u Gnjilanu izgrađen je 1861. na temeljima stare srušene crkve, u vreme turske vladavine. Ova trobrodna bazilika zidana u moravskom stilu sa elementima romanike, spada u red najlepših crkava zidanih u to vreme. Zahvaljujući donaciji Evropske unije od 100.000 evra krajem 2016. i početkom ove godine, posle više od 30 godina, obavljeni su radovi na rekonstrukciji spoljašnjeg dela i krova saborne crkve Sveti Nikola, zvonare i česme.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.