Neintegrisani radnici MUP-a RS sa juga: Držaćemo u blokadi lokalne samouprave dok Đurić i Vučić ne dođu da razgovaraju sa nama

Oko 1200 policajca i radnika MUP-a na Kosovu i Metohiji je penzionisano 2013. godine Uredbom Vlade Srbije, a nakon Briselskog sporazuma o bezbednosnim strukturama. Između onih koji žive severno i južno od Ibra postoji razlika, međutim, jer penzionisani policajci sa Severa imaju mogućnost angažovanja u policiju Kosova, dok to nije slučaj sa onima južno od Ibra. Razlika u statusu bivših policajaca na Severu i jugu postoji uprkos tome što je radnicima MUP-a sa juga, na sastanku sa ministrom Aleksandrom Vulinom, u Leposaviću prošle godine, jasno rečeno da ono što važi za pripadnike MUP-a Srbije na Severu Kosova, važiće i za radnike MUP-a sa juga, objasnio je u emisiji "Slobodno srpski" predsednik Samostalnog sindikata policije Srbije, Predrag Đorđević, koji je i jedan od najmlađih penzionera MUP-a Srbije na KiM-u. Đorđević je istakao i da im je nekadašnji šef beogradskog tehničkog tima za pregovore u Briselu, Branislav Mitrović, rekao da je jedan od uslova Prištine bio da MUP-ovci sa juga ne budu integrisani, jer nema uslova za to, ali i da je tadašnji kosovski ministar unutrašnjih poslova, Bajram Redžepi, rekao da Srbija nije ni pokretala pitanje integracije MUP-ovaca sa juga, kao i da je Beograd tražio tzv. finansijsko trebovanje samo za radnike MUP-a na Severu. Đorđević je Uredbu vlade o penzionisanju radnika MUP-a okarakterisao kao nezakonitu i skandaloznu, jer radnici MUP-a sa KIM-a penziju mogu da izgube u slučaju promene mesta prebivališta, dok porodica nema pravo da je nasledi, a pri tom je sporan i koeficijent koji je uziman prilikom penzionisanja, a koji se odnosi na visinu penzije i beneficiran radni staž. Đorđević kaže da su zbog svoje situacije penzionisani radnici MUP-a sa južnog KiM-a tokom januara i februara prošle godine protestovali u Vranju, ali i da su bili pozvani da učestvuju u izradi Nacrta zakona kojim bi se promenile sporne tačke Uredbe vlade o penzionisanju pripadnika MUP-a na KiM-u. Taj zakon, uprkos čvrstim uveravanjima da će odmah ući u skupštinsku proceduru, do danas nije usvojen, međutim. Penzionisani radnici MUP-a sa južnog Kosova i Metohije planiraju dalje proteste i trenutno razmatraju da li će i kada, na nekoliko sati dnevno – blokirati rad srpskih lokalnih samouprava, sve dok direktor Kancelarije za KiM, Marko Đurić, ili Premijer Srbije, Aleksandar Vučić, ne razgovaraju sa njima. Đorđević je podržao nedavni protest svojih kolega na Severu Kosova, bivših radnika MUP-a Srbije koji nisu integrisani u Kosovsku policiju, objašnjavajući da su penzije administrativnih radnika, koji čine većinu neintegrisanih radnika, niže od penzija policajaca, te da njihova penzija, prema njegovim rečima, iznosi od 13 do 14.000 dinara. A juče je istekao i rok za odgovore iz Beograda na zahteve koje je uputilo 130 neintegrisanih pripadnika MUP-a i ostalog policijskog osoblja iz Kosovske Mitrovice posle protesta u ovom gradu od 23. februara.

“Nama je na sastanku sa Aleksandrom Vulinom u Leposaviću, prošle godine, jasno rečeno da ono što važi za pripadnike MUP-a Srbije na Severu Kosova, važiće i za nas sa juga. Međutim, za sada su samo naše kolege sa Severa integrisane u Kosovsku policiju i to ne svi, dok nas sa juga – niti je ko konsultovao, niti bilo šta," objasnio je Đorđević u emisiji "Slobodno srpski" sa centralnog Kosova.

On je govorio o kontradiktornosti informacija koje su policajci dobijali iz Beograda i Prištine:

Celokupnu emisiju "Slobodno srpski" sa Predragom Đorđevićem, možete pogledati OVDE.

"Nama je tadašnji šef beogradskog tehničkog tima za pregovore u Briselu, Branislav Mitrović – iz MUP-a, kazao da je jedan od uslova Prištine bio da mi ne budemo integrisani, jer nema uslova za to, ali smo posle dva dana mogli da čujemo izjavu tadašnjeg ministra policije Kosova, Bajrama Redžepija, koji je kazao da Beograd nije u Briselu ni tražio da radnici MUP-a Srbije južno od Ibra budu integrisani u policiju Kosova…Mi smo došli do informacija i do tog akta koji je stigao, zvanično iz Beograda, preko Brisela, da je trebovanje finansijskih sredstava izvršeno samo za radnike na Severu Kosova."

Đorđević je objasnio da nije bilo konsultacija između pregovaračkog tima koji je predvodio Branislav Nikolić, sa tadašnjim načelnikom uprave policije, Mladenom Kuribakom i pomoćnikom ministra za ljudske resurse i finansije (Kojićem), sve do urgencije tadašnjeg državnog sekretara, Vanje Vukića, te da su članovi pregovaračkog tima, uz konsultacije tadašnjeg direktora Kancelarije za KiM, Aleksandra Vulina, napravili Uredbu o penzionisanju pripadnika MUP-a Republike Srbije na KiM-u.

"Oni su vodili tehnički dijalog, a oni su i napravili tu uredbu uz konsultacije tadašnjeg direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju, Aleksandra Vulina. I u razgovoru koji smo imali sa gospodinom Vulinom je upravo ta tačka prebivališta bila sporna. On je od nas u jednom razgovoru koji je bio neformalan i tražio garancije da ćemo mi tu ostati kada nam da te penzije i da potpišemo neke izjave," objasnio je Đorđević.

Đorđević je, međutim, Uredbu o penzionisanju srpskih policajaca na Kosovu i Metohiji nazvao nezakonitom i skandaloznom, jer Uredba "prkosi" svim elementarnim ljudskim pravima.

“To je jedna nezakonita uredba koja prkosi svim elementarnim pravima – pravu na život, na mesto prebivališta, pravu na nasledstvo penzije. Dakle, mi možemo da izgubimo tu penziju ako promenimo mesto prebivališta, što je nedopustivo, jer imamo, recimo, slučaj da se koleginica sa Severa Kosova, koja je penzionisana – udala u centralnoj Srbiji i ne može da promeni mesto prebivališta. Jedna od tačaka te uredbe predviđa i da penzije nisu nasledne, što znači da u slučaju smrti primaoca penzije, ta penzija ne može da se prenese na naslednike. I treća stvar, u toj skandaloznoj uredbi protiv koje se mi borimo – je i koeficijent koji je uziman prilikom penzionisanja, a koji se odnosi na visinu penzije i benificirani radni staž," objasnio je ovaj dvadesetosmogodišnji penzioner MUP-a.

Đorđević je naveo i da je nekadašnji ministar unutrašnjih poslova, a sadašnji ministar spoljnih poslova, Ivica Dačić, pozvao predstavnike penzionisanih radnika MUP-a da učestvuju u izradi Nacrta zakona kojim bi se došlo do bitnih izmena uredbe o penzionisanju ovih radnika, te i da su dobili čvrste garancije da će zakon odmah ući u skupštinsku proceduru na usvajanje, ali i da do danas – taj zakon nije usvojen.

Ovi radnici MUP-a su, prema rečima Đorđevića, tokom januara i februara 2014. godine, organizovali par protestnih skupova u Vranju, a za sada razmatraju da li će na nekoliko sati dnevno blokirati rad srpskih opština na KiM-u.

“Mi planiramo protestne aktivnosti i trenutno razmatramo da li ćemo i kada, na nekoliko sati dnevno, blokirati rad srpskih lokalnih samouprava, koje ćemo  držati u blokadi sve dok Marko Đurić, ili Aleksandar Vučić, ne dođu da sa nama razgovaraju," rekao je Đorđević, podsetivši da uprkos desetinama zahteva koje su upućivali, do sada nisu dobili nikakav odgovor na svoje dopise, nisu se sastali sa Premijerom Srbije, niti sa ministrom unutrašnjih poslova, Nebojšom Stefanovićem, niti ih je iko kontaktirao zbog zahteva koje su poslali.

A juče je istekao i rok da iz Beograda stignu odgovori na zahteve 130 neintegrisanih radnika PU za Kosovsku Mitrovicu o uređivanju svog pravnog i socijalno-ekonomskog statusa. Radnici MUP-a sa Severa zahtevaju  da se odmah izvrši integracija svih preostalih radnika PU za Kosovsku Mitrovicu u kosovski policijski sistem, da se svim radnicima koji ne mogu da budu integrisani, omogući povratak u MUP Srbije, kao i da se promeni Uredba o "posebnim penzijama", kako bi ona bila usklađena sa tada važećim zakonima, kao što su Zakon o policiji, Zakon o radu, Zakon o PIO. Među ovim radnicima su 74 radnika upravnih i drugih službi, oko 30 policajaca, kao i 20-ak vatrogasaca. Njima je Briselskim sporazumom o integrisanju srpskih policajaca u kosovski policijski sistem prekinut radni odnos u MUP-u Srbije i dodeljena im je tzv. posebna penzija. Ovi radnici su protestovali 23. februara i najavili su radikalizaciju protesta ukoliko se ne odgovori pozitivno na njihove zahteve. 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.