Neintegrisani radnici MUP-a iz Kosovske Mitrovice: Na zahteve nismo dobili odgovor, sutra konferencija za štampu ispred naših zatvorenih kancelarija

Sto trideset neintegrisanih pripadnika MUP-a i ostalog policijskog osoblja iz Kosovske Mitrovice nije dobilo odgovore na svoje zahteve koje su preko Kancelarije za Kosovo i Metohiju uputili Vladi Srbije, a MUP-u Srbije preko koordinacione uprave MUP-a, na protestu 23. februara u ovom gradu. Rok za odgovore na njihove zahteve je istekao juče, te su pripadnici policije za sutra zakazali konferenciju za štampu u Kosovskoj Mitrovici ispred svojih zatvorenih kancelarija. Iz Kancelarije za Kosovo i Metohiju, međutim, nisu imali komentar na najavljeno obraćanje medijima neintegrisanih radnika MUP-a iz Kosovske Mitrovice. Neintegrisani radnici MUP-a zahtevaju da se odmah izvrši integracija svih neintegrisanih pripadnika PU Kosovska Mitrovica, a da se onima koji ne mogu biti integrisani, omogući povratak u radni status MUP-a Srbije i da se promeni Uredba o "posebnim penzijama", ali i radikalizaciju protesta ukoliko im se ovi zahtevi do 1. marta ne prhvate. Talas nezadovoljstva se sada javno pokrenuo i kod neintegrisanih radnika MUP-a sa juga Kosova, kojih, po procenama, ima oko 800. I oni najavljuju blokadu lokalnih samouprava.

Radnici MUP-a iz Kosovske Mitrovice su konferenciju za štampu zakazali za sutra u 11 časova, ispred svoje nekadašnje kancelarije za izdavanje ličnih i putnih isprava u severnom delu Kosovske Mitrovice.

Na njhove zahteve upućene pre desetak dana Kancelariji za Kosovo i Metohiju i ostalim zvaničnicima u Beogradu, niko nije odgovorio, naveli su ovi radnici nezvanično. 

"S obzirom na to da do sada nismo dobili nikakav odgovor na naše zahteve, sutra ćemo održati konferenciju za medije, upoznati novinare sa 'dobijenim odgovorima' i najavimo naše aktivnosti za naredni period," rekao je predstavnik neintegrisanih radnika PU MUP-a Srbije, Rajko Šekuralac, u izjavi za KoSSev. 

Iz Kancelarije za Kosovo i Metohiju, međutim, nisu imali komentar na sutrašnju konferenciju za medije neintegrisanih radnika MUP-a iz Kosovske Mitrovice. Direktor Kancelarije, Marko Đurić, boravi sutra u Gračanici, na okruglom stolu o decentralizaciji i Srbima na Kosovu i Metohiji, a koji organizuje Forum za etničke odnose iz Beograda.

 


Oko 1.200 policajca i radnika MUP-a na Kosovu i Metohiji je penzionisano 2013. godine Uredbom Vlade Srbije, a nakon Briselskog sporazuma o bezbednosnim strukturama. Međutim, nisu svi integrisani u Kosovsku policiju. Jedan deo pripadnika MUP-a sa Severa Kosova – njih oko 280, integrisan je u Kosovsku policiju krajem 2013. godine, dok je 130 radnika, među kojima su i policajci, kao i administrativni radnici, samo penzionisano, ne i integrisano, a oko 800 takvih je na jugu Kosova i Metohije. 

Zato su i penzionisani radnici MUP-a sa teritorije južnog Kosova i Metohije najavili moguće proteste – blokiranje rada srpskih opština južno od Ibra. 

Da Briselskim sporazumom nije rešeno pitanje radnika MUP-a na KiM-u, objasnila je i predsednica Evropskog pokreta Srba sa Kosova i Metohije i nekadašnja poslanica u Skupštini Kosova, Rada Trajković.

Ona je na nedavno održanom orkuglom stolu u Severnoj Mitrovici kritikovala "polovičnost" rešenja donetim "nametnutim" sporazumom iz Brisela, podsećajući na nedavne proteste 130 neintegrisanih pripadnika MUP-a Republike Srbije u Kosovskoj Mitrovici i naglasila da ih na jugu ima više, ali da se slična situacija može očekivati i kada je u pitanju školstvo i zdravstvo.

Trajković je objasnila da Briselski sporazum nije rešio njihov socijalno-ekonomski, a pre svega, pravni status, te da se radi samo o privremenom rešenju, a da će problem tek nastati kada bude započeo proces sistematizacije radnih mesta u kosovskom sistemu:

"Pre nekoliko dana videli smo grupu od 130 policajaca u Severnoj Mitrovici koja je demonstrirala i to je pokazalo koliko Briselskim sporazumom o policiji nije pronađeno rešenje za socijalno-ekonomski status svih policajaca i policijskog osoblja. Jedan deo ljudi je ostao mimo rešenja integracije, a ispod Ibra je to još gore. Mogu vam reći da su vrlo mladi ljudi, koji nemaju ni 30 godina, već penzioneri, a oni ni u našem zakonodavstvu nemaju prava kakva imaju svi ostali penzioneri. Ukoliko napuste Kosovo, oni nemaju prava na te penzije, ako preminu, ili im se nešto desi – njihove porodice nemaju prava da naslede njihove penzije. To je vrlo čudno napravljeno i najverovatnije da su od neke zemlje dobijeni fondovi koji zadovoljavaju socijalni mir do dve godine, a nakon toga neka se snalazi kako ko stigne. Bojim se da će slično biti i kada se počne sa prosvetom, zdravstvom, univerzitetom, kada u stvari počnu da se rade standardizacije koje podrazumevaju sistematizaciju radnih mesta." 


 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.